Tanja Fajon sa Biserom Turković: Od BiH ovisi koliko će jako stisnuti ruku koju je pružila EU

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Među prvim sastancima bio je onaj sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković.

“Što se tiče aktuelne situacije, Slovenija je kontinuirano podržavala naš evropski put. Tanja je bila snaga koja je davala nadu BiH”, kazala je Turković.

Dodala je da su razgovarale i o situaciji na zapadnom Balkanu.

“Razgovarali smo o jačanju evropskih vrijednosti. Upoznala sam ministricu sa situacijom u vezi formiranja vlasti u BiH. Kad su u pitanju ekonomski odnosi, oni su kao i vanjskotrgovinska razmjena u poratu”, istakla je Turković.

Ministrica Fajon ovom prilikom istakla je da joj je drago što je ponovo u Sarajevu.

“Posebno mi je drago što danas ovdje govorim prvi put nakon što je BiH dobila status kandidata u EU i na tome čestitam građanima BiH”, naglasila je Fajon.

Dodala je da je Slovenija dala ruku i da će ponuditi stručnu pomoć.

“Od BiH ovisi koliko će jako stisnuti ruku koju je pružila EU. Nakon dodjele kandidatskog statusa, institucije će morati ispuniti 14 prioriteta kako bi ušle u proces pregovaranja. Posebno ćete morati raditi na vladavini prava i slobodi medija”, kazala je Fajon.

Ovom prilikom kazala je da je upoznata s jačanjem ruskog uticaja na ovom području.

“Trebamo jedni drugima biti podrška, radimo na planu kako ćemo vam pomoći, a što se tiče političke i tehničke podrške”, pojasnila je Fajon.

Turković je dodala da je veoma brine ruski uticaj u BiH.

“Mi imamo vojnu paradu na marginama Sarajeva, koja je ništa drugo do provokacija. Tražim da se pokrene krivična odgovornost zbog kršenja zakona. Slušali smo himnu RS i Srbije, zar to nije nešto neuobičajno. Sve je to suviše opasno, to ne bi mogao (Milorad Dodik op.a.) bez podrške koja dolazi iz Rusije. Orden je šamar za čitav demokratski svijet”, smatra Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79