Tegeltija: Ne osjećam se odgovornim zbog vakcina, zahvalni smo Srbiji

O nabavci vakcina, odgovornosti, ostavkama, radu Savjeta ministara, budžetu, EU i NATO putu BiH, novinari Federalne televizije razgovarali su sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

Kaže da je u BiH kroz Covax sistem ušlo 50.000 vakcina dva proizvođača.

“Republika Srpska je kroz direktni dogovor sa ruskim proizvođačem obezbijedila nešto više od 40.000 vakcina. FBiH je dobila 10.000 vakcina AstraZeneca od Srbije i 30.000 kineskih vakcina je dostupno za građane BiH. To je 130.000 koji se nalaze kod Instituta za javno zdravstvo i onih koji su zaduženi za vakcinaciju. Očekivali smo da će sa današnjim danom da stigne još 50.000 vakcina Sinofarm, ali će one stići u narednih dan-dva, najkasnije ponedjeljak ili utorak i sa tim je to oko 180.000 vakcina za građane BiH.”

Ističe da to nisu uglavnom donacije.

“Zahvalni smo svima na donacijama, ali moramo priznati i da je BiH kupila milion i 320 hiljada vakcina i sve te vakcine platila iako će one stizati do kraja godine. 22. aprila će stići 81.600 vakcina AstraZeneca, a u drugom kvartalu u BiH će stići 100.620 vakcina Pfizer. To će biti u dvije do tri isporuke u naredna tri mjeseca. A kroz sistem mehanizma EU a koji podrazumijeva da je BiH, Savjet ministara dobio 13 miliona i 758 hiljada eura i da iz toga kupujemo vakcine ali samo od zemalja EU.”

Kaže da je na sastanku sa Novalićem i Viškovićem iskazao spremnost da, ako žele da Savjet ministara u njihovo ime šalje pisma, da će to i uraditi.

“Naravno da ćemo to uraditi prema bilo kome koga oni budu tražili. Oni su razgovarali i sa Rusima i sa Kinezima i sa Pfizerom i mi smo spremni da budemo mi ti koji ćemo pokretati. Mi nemamo ni novac ni resurse za nabavku vakcina. Mi smo tu da koordiniramo sve ovo što govorim. Vakcine koje sam rekao da trebaju doći u drugom kvartalu su samo one koje će doći putem Savjeta ministara. Mi ne govorimo ni o jednoj vakcini koja treba da dođe putem Vlade RS-a, Vlade FBiH ili nekog drugog. Mislim da trebamo zajednički da nosimo teret nabavke vakcina. Svjestan sam da Savjet ministara ne kupuje vakcine, ne kupuje ništa za koronu.”

Inicirali smo određene procedure

Tvrdi da je Savjet ministara inicirao određene procedure.

“40 miliona KM smo iz budžeta zajedničkih institucija doznačili budžetima entiteta za zdravlje građana. Za njihove kliničke centre, za nabavku medicinske opreme. Pisali smo pisma svima kojima je trebalo. Prihvatali smo sve donacije i provodili procedure registracije lijekova. Obezbijedili smo ono što su na početku tvrdili da ne mogu direktno da se nabave vakcine jer treba mijenjati neke zakone. Pokazalo se da BiH danas ima više registrovanih vakcina, nego recimo jedna naša susjedna država koja je članica EU. Pokazalo se da su institucije BiH, poput Agencije za lijekove, spremne da prihvate i realizuju ono što je dogovoreno.”

Predsjedavajući Savjeta ministara kaže da pitanje o broju oboljelih i crnoj statistici BiH nije pitanje za njega nego za zdravstvene radnike.

“Ti podaci treba da zabrinu svakoga. Situacija u Srbiji pokazuje da vakcina neće spriječiti obolijevanje, ali hoće ublažiti kliničku sliku.”

Zahvalni smo Srbiji

O činjenici da Srbija vrši masovnu imunizaciju građana BiH, kaže: “Srbija je uspjela na neki drugi način da obezbijedi mnogo veći broj vakcina, nego što su mnoge zemlje EU i to je uspjeh Srbije. Nikako ne trebamo da se ljutimo zbog toga što je ona pružila podršku i građanima BiH, i Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Albanije. Nisam primijetio da je bilo ko od tih zemalja bio nešto ljut na Srbiju zbog te činjenice,”

Tegeltija ističe da pokušaj da se od Savjeta ministara, putem određenih političara, političkih partija i medija, naprave žrtveno jagnje za ovaj proces je nefer, nekorektno itd.

“Savjet ministara je uradio sve ono što je trebao u ovom procesu nabavke vakcina.”

Kaže da budžetska sredstva planirana za borbu protiv pandemije i potrebe zdravstvenog sektora.

“Novac ćemo doznačiti entitetima i Brčko distriktu i oni će odlučiti u šta će ga utrošiti.”

O protestu uposlenika u državnim policijskim agencijama koji su rekli da će, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, blokirati državu, kaže: “Odlično. Odlične poruke. Da li ste u nekoj državi vidjeli da policajci blokiraju državu? Predsjednik sindikata policijskih službenika nikad nije rekao da će blokirati državu.”

Ne osjećam se odgovornim

Navodi da koalicija SDA-SNSD-HDZ funkcioniše od tačke do tačke dnevnog reda.

“Ja razumijem SDA i ne ljutim se na te poslanike. Oni imaju obavezu. Oni brane svog premijera. Ako misle da mogu na neki drugi način da nabave vakcine, nije nikakav problem da to urade. U BiH je preko 180.000 vakcine i preko Federacije nije nabavljena nijedna.”

O optužbama da provodi zadatu ulogu u cilju dokazivanja Dodikovih ranijih tvrdnji da je ova država nesposobna, Tegletija kaže: “To je apsolutno bezobrazno. Nećemo raditi ništa na štetu građana BiH. Nesposobnost koju pokazuju vlasti na drugim nivoima i pokušaj da je prebace na mene je nemoguće. Ne osjećam se nimalo odgovorno. Savjeta ministara se sjete jedino kada ne mogu da riješe neka svoja druga pitanja.”

“Aposlutno ne treba očekivati da će ovaj saziv Savjeta ministara podnijeti ostavku”, istakao je Tegeltija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79