Tegeltija: Nisam čovjek zapaljive retorike

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH, da se se ne bavi izmišljenim papirima i izjavama koje će na bilo koji način stvoriti sumnju građana.

Odgovarajući na pitanje Branislava Borenovića, poslanika PDP, šta on zna o otcjepljenjima, kreditima i tome da jedan od koalicionih partnera (Bakir Izetbegović) njegov narod naziva genocidašima, Tegeltija je rekao da nije čovjek zapaljive retorike.

“Teškim političkim temama nije mjesto u Savjetu ministara i neće ih biti dok sam ja predsjedavajući“, kazao Tegletija,

Poslanik SBB-a Edita Đapo pitala je Tegeltiju na koji način će se povećati primanja policijskim službenicima koji imaju jako male plate, te da oni rade za platu od 660 KM i ukoliko imaju policijski dodatak to je najviše 800 KM, da oni nemaju dodatak za djecu, ni osiguranje, nemaju sistematske preglede iako nose oružje i kako su primanja policijskih službenika na nivou institucija BiH daleko niža od njihovih kolega su entitetskom nivou.

Tegeltija je rekao da u Sindikatu policije ima mnogo više nego ljudi koji su zaposleni u policijskim agencijama.

“Uspostavili smo kontakt sa sindikatima i napravili radnu grupu koju čine tri minitarstva, pravde, bezbjednosti i finansija i trezora”, kazao je Tegeltija, te da je na početku pandemije u budžetu bilo predviđeno poveć nje, ali je Predsjedništvo vratilo budžet i tražilo da se sredstva od toga usmjere na borbu protiv pandemije.

Dodaje da kada izvršite korekciju od pet posto, imate situaciju da će neki više rangirani dobiti i par stotina više platu, a oni sa najnižim 30, 40 KM.

“Radimo na rangiranju zajedno sa njima. Smatram da značajno treba promijeniti sistem plata u institucijama BiH”, rekao je Tegeltija.

Nermin Nikšić, poslanik SDP, pitao je Tegletiju koji je trenutni saziv Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje, te šta su poduzeli na saniranju posljedica od korona virusa.

Tegeltija je kazao da je Koordinaciono tijelo svo vrijeme nastavilo da radi i sve u njegovoj nadležnosti, a svi detalji biće pripremljeni i proslijeđeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79