Tegeltija o SDA: Provodi se šerijatska metoda u kojoj sami određuju šta je zakonito, a šta nije

Bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je kako iza smjene glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić stoji SDA te da je to njihov projekat kojim se otvoreno hvale kao što su se hvalili i njegovom smjenom.

– SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem time pokazuje da smatra kako je BiH njihov begovat. A pravosuđe im je samo jedan od alata koji im treba kako bi upravljali svim procesima u BiH, rekao je Tegeltija, aktuelni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Spomenuo je kako Izetbegović ne najavljuje samo postupke, nego i epiloge što otežava i sam govor o nezavisnosti pravosuđa na nivou BiH.

– To je besmislena rečenična konstrukcija u ovakvoj konstelaciji odnosa. Svaki građanin se zbog toga treba pitati kakvu pravdu i zakonitost treba očekivati ako takvu pravdu u svojoj osnovi, onome što je abeceda prava, nema glavni tužilac u disciplinskom postupku.

On tvrdi da za smjenu Tadić ne postoje nikakvi uslovi.

– Dugo sam godina bio na čelu te institucije, sve izgleda potpuno nepravno, projektovano, djeluje namješteno, tendenciozno. Ne vidim u njemu ni naznake fer i zakonitog postupka, posebno nakon odluka koje su slijedile prije nekoliko dana a odnosile su se na izuzeće članova petočlane komisije, rekao je Tegeltija.

Istakao je kako je političko Sarajevo i ranije stvaralo okruženje u gradu koje jednostavno ne omogućava da se taj postupak provede na fer i zakonit način.

– Mislim da su članovi VSTS-a i njegov predsjednik podlegli jednom takvom pritisku. Taj proces vodi tome da se u biti može zaključiti kako ovdje ne postoji pravna država, ne postoji zakonit postupak. Mislim da se čak, kada je u pitanju ovaj disciplinski postupak, prije provodi šerijatska metoda u kojoj Savjet i njegov predsjednik sami određuju šta je zakonito, a šta nije, bez da slijede odredbe zakona, naveo je Tegeltija.

Napominjući da je cijeli postupak protiv Tadićeve problematičan, Tegeltija je rekao da svi kojima je stalno do profesionalnog integriteta moraju podići svoj glas danas zbog ovoga što se radi glavnom tužiocu, jer sutra, kada se takvo brutalno bezakonje bude događalo njima, neće imati kome da se žale, rekao je Tegeltija za Večernji.ba.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79