Tegeltija: Trojka trguje i laže, RS ima pravo predložiti “razdruživanje”

Tegeltija: Trojka trguje i laže, RS ima pravo predložiti “razdruživanje”


Aktuelni savjetnik predsjednika RS-a, Milan Tegeltija, govorio je za N1 o aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini, uključujući najavu “sporazuma o razdruživanju” koju je iznio Milorad Dodik.

Na pitanje zašto još nije imenovan za konzula u Hrvatskoj, Tegeltija je odgovorio da trenutno ne komentariše to pitanje te da je to stvar Predsjedništva BiH.

Tegeltija je kritikovao Ustavni sud BiH, rekavši da su njihovi zaključci “nakaradni” i da sud mijenja vlastita pravila, što nije primjereno pravnoj državi. “Ustavni sud se sada pretvara ne samo u zakonodavca nego i u ustavotvorca. Republika Srpska se već izjasnila da neće imenovati sudije u Ustavni sud, jer bi oni tamo bili samo ikebana,” rekao je Tegeltija.

Dodao je da je trakavica oko imenovanja Vukoje za sudiju Ustavnog suda bila predvidljiva i da RS već dugo ima svoj stav po tom pitanju.

Govoreći o odnosu s visokim predstavnikom i Ustavnim sudom, Tegeltija je naglasio da legalan i legitiman visoki predstavnik ne može mijenjati Ustav, te da Republika Srpska želi da Ustavni sud funkcioniše u skladu sa svojim ustavnim kapacitetom.

Osvrnuo se i na odnose sa strankama trojke, rekavši da se ponašaju kao da sporazum nikada nije ni potpisan. “Trojka je trgovala i lagala. Politika jeste politička trgovina, ali ovo je na iskrivljenim osnovama. Ne možete reći da ćete nešto uraditi, a onda to ne uradite ili ignorišete,” kazao je Tegeltija.

Govoreći o tzv. “sporazumu o mirnom razdruživanju,” Tegeltija je istakao da je poruka tog čina da nešto u BiH ne funkcioniše i da je Republika Srpska nezadovoljna. “RS ima pravo da predlaže razdruživanje. Vlada FBiH ima pravo da se na to izjasni. RS tako pokazuje svoj politički stav i nezadovoljstvo,” zaključio je Tegeltija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija