Tehničke izmjene Izbornog zakona koje je uveo Schmidt zvanično počele važiti

Tehničke izmjene Izbornog zakona koje je uveo Schmidt zvanično počele važiti


Nova odredba Izbornog zakona BiH, koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt 26. marta, sada je zvanično stupila na snagu.

Ove izmjene obuhvataju uvođenje modernih tehnologija u izborni proces i jačanje ovlaštenja Centralne izborne komisije (CIK).

Izmjene stupaju na snagu osmog dana nakon objavljivanja na službenoj internet stranici Kancelarije visokog predstavnika ili na dan objavljivanja u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, zavisno od toga koji datum nastupi prvi.

Međutim, neke specifične odredbe, kao što su članci 76. do 81., 84. do 105. i 111. i 112., počet će se primjenjivati od 19. aprila 2024., osim ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji izmjene pre tog datuma.

Uvedene su “izborne tehnologije” kao što su skeneri, video nadzor na biračkim mjestima i elektronska identifikacija birača, sa pilot projektom koji će biti sproveden u deset općina na lokalnim izborima ove godine.

Osim toga, Schmidt je ovlastio CIK da imenuje predsjednike i zamjenike biračkih odbora širom države, koji ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Takođe, izvršene su izmjene koje se tiču medija tokom izborne kampanje, posebno online medija i “fantomskih portala”, kako bi se ograničila pojava novih portala usmjerenih na podršku specifičnim političkim opcijama uoči izbora.

Schmidt je također ograničio glasanje na maksimalno tri osobe sa stranačke liste, umjesto dosadašnjeg neograničenog broja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija