Foto: N1
Ognjen Milinković, načenik Gacka, također osudio napad na povratnike bošnjačke nacionalnosti

Ognjen Milinković, načenik Gacka, također osudio napad na povratnike bošnjačke nacionalnosti


U naselju Gračanica u Gacku došlo je do novog napada na kuću povratnika, gdje je upotrijebljeno vatreno oružje. Incident nije rezultirao povredama, ali je izazvao ozbiljnu zabrinutost među lokalnim stanovništvom i medijima.

Općinski načelnik Gacka, Ognjen Milinković, oštro je osudio ovaj “kukavički čin” i pozvao nadležne organe da hitno reaguju.

Načelnik Milinković je izjavio da je odgovornost za napad na pojedincu koji je izvršio ovaj čin, te je odbio povezivati retoriku nadležnih u entitetu Republika Srpska sa ovim incidentom. Umjesto toga, naglasio je važnost fokusa na ekonomsku i privrednu izgradnju te manje na “gluposti”, implicirajući potrebu za konstruktivnijom političkom komunikacijom.

Milinković je također izrazio svoju podršku svim građanima, bez obzira na njihovo ime ili etničku pripadnost, naglašavajući inkluzivnost lokalne vlasti u Gacku. Na konferenciji za novinare, prisutan je bio i Amir Sarić, jedan od povratnika, koji je izrazio zadovoljstvo radom lokalnih vlasti i izrazio nadu da će počinitelj biti pronađen.

Zaim Beriša, savjetnik federalnog ministra za izbjeglice i raseljena lica, prisutan je u Gacku kako bi podržao povratnike i potvrdio da je napadnuta kuća obnovljena uz podršku Ministarstva.

Beriša je istaknuo da napad može biti interpretiran kao znak nezadovoljstva nekih dijelova zajednice povratkom života u Gacko, te je uputio kritiku na račun neodgovorne retorike nekih političkih lidera iz Republike Srpske.

Događaj je osudio niz visokih političkih figura, uključujući predsjednika RS Milorada Dodika i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, koji su zajedno sa lokalnim stanovništvom i vlastima izrazili odlučnost u pronalasku i procesuiranju počinitelja ovog napada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija