Promjene u FERK-u: HDZ BiH dobiva većinu, Trojka im i to prepušta

Trojka je odlučila prepustiti kontrolu nad Regulatornom komisijom za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) HDZ-u BiH, što bi moglo imati značajne posljedice na tržište električne energije, gasa i nafte.

Ovu odluku donijela je Vlada Federacije BiH na hitnoj sjednici, imenujući troje novih članova čiji bi mandat trebao trajati pet godina, piše Istraga.ba.

“Vlada Federacije BiH predlaže Parlamentu FBiH imenovanje kandidata za članove Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, na mandat od pet godina i to: Samira Hadžihuseinovića, iz reda bošnjačkog naroda, Sanelu Pokrajčić, iz reda hrvatskog naroda, i Vesnu Marić, iz reda srpskog naroda”, navodi se u Rješenju Vlade FBiH.

Ovime, HDZ BiH bi, ukoliko Parlament FBiH potvrdi ovaj prijedlog, stekao većinu u FERK-u, što im daje mogućnost za donošenje svih ključnih odluka. Promjena dolazi u svjetlu Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, usvojenog nakon što je visoki predstavnik nametnuo Vladu FBiH.

Prema ovom zakonu, predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH oduzete su ovlasti koje su prethodno imali u predlaganju članova FERK-a, a koje su prebačene na Vladu Federacije. Zakon detaljno objašnjava nove ovlasti FERK-a: “Opšte nadležnosti Regulatorne komisije su: a) izdavanje dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, b) nadgledanje energetskih subjekata kojima je izdao dozvolu, c) donošenje tarifnih metodologija i određivanje cijena i naknada, d) propisivanje uslova pristupa treće strane distributivnim sistemima, e) donošenje i davanje saglasnosti na podzakonske i druge akte iz svoje nadležnosti, f) učešće u sprovođenju sistema podsticaja za korištenje obnovljivih izvora energije i sistema za unapređenje energijske efikasnosti, g) donošenje obavezujućih odluka po pitanjima iz svoje nadležnosti, h) rješavanje sporova između učesnika na tržištu, i) pokretanje prekršajnih postupaka i izdavanje prekršajnih naloga.”

Ova reorganizacija može znatno uticati na energetsku politiku i regulaciju u Federaciji, stvarajući nove dinamike unutar sektora koje će odrediti kako se energija proizvodi, distribuira i tarifira u narednim godinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79