Kontroverze oko novog Zakona o državnoj službi u TK: Ograničavanje slobode ili zaštita ugleda?

Tuzlanski kanton se suočava s burnim reakcijama na izmjene Zakona o državnoj službi koje, prema mišljenju kritičara, mogu predstavljati udar na slobodu govora državnih službenika. Zakon sadrži odredbu koja definira širenje neistinitih informacija kroz lične stavove i mišljenja iznesena putem društvenih mreža kao tešku povredu službene dužnosti.

“Cjelokupan zakon problematizira i druge članove koji se odnose na djelimično ukidanje nadležnosti organa Žalbenog vijeća kada su u pitanju žalbe državnih službenika. Smatramo da to nije način da se ubrzaju određeni žalbeni postupci kada je riječ o državnim službenicima, a takav zakon ne ide u korist državnim službenicima”, izjavila je zastupnica SDP-a Mirela Memić.

Suprotno tome, zamjenica predsjednika Kluba SDA-ovih zastupnika, Hasiba Kurtić, ističe da zakon ne uključuje cenzuru, već se fokusira na sprečavanje širenja mržnje i neistina: “Nema tu govora o cenzuri. Radi se samo o zabrani govora mržnje i eventualno iznošenju neistina, kako je navedeno u amandmanu. Shodno tome, sankcionirat će se iznošenje neistina o državnoj instituciji u kojoj je službenik zaposlen. Oni koji misle da su oštećeni imaju mogućnost putem sindikata ili drugih institucija da iskažu svoje nezadovoljstvo i ostvare traže svoja prava. To u Tuzlanskom kantonu nikada nije bio problem”, naglašava Kurtić.

Sindikalna organizacija kantonalnih organa državne službe TK je posebno kritična prema zakonu, tvrdeći da je u suprotnosti s međunarodnim normama o pravima čovjeka: “Ovdje također nije precizirano koji su to lični stavovi i mišljenja koji svojom formom nanose štetu i ugledu organa državne službe. Isto tako nije precizirano ko će i na koji način dolaziti do podataka o informacijama na društvenim mrežama i medijima. Ovdje se ostavlja sloboda rukovodiocima organa da sami tumače šta je to što bi nanosilo štetu organu državne službe pa bi tako bilo moguće da zbog nekog ličnog statusa i lajka na društvenim mrežama, a koji nije po volji rukovodioca organa (politički, vjerski i tako dalje) mogao da pokrene disciplinski postupak. Zbog opasnosti od zloupotreba tražimo da se ovaj član briše”, istaknuli su iz sindikata.

Dodatno, zakon uvodi i nove regulative za namještenike, uključujući formiranje Žalbenog vijeća za njihove žalbe, čemu je cilj ubrzanje administrativnih postupaka. “Zbog usporenosti rada Odbora za žalbe FBiH, Vlada TK je u ovom prijedlogu predložila da se formira Žalbeno vijeće koje će rješavati sva pitanja po žalbama kada su u pitanju namještenici. Na taj način će se olakšati rad institucija u Tuzlanskom kantonu”, izjavila je ministrica pravosuđa i uprave TK Nataša Marošević.

Aktivisti i sindikalci, zajedno sa nekim političkim zastupnicima, nastavljaju izražavati svoje nezadovoljstvo i upućuju dopise međunarodnim institucijama kako bi skrenuli pažnju na moguće negativne posljedice ovih zakonskih promjena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79