Tender za auto-put prema Srbiji poništen, a Cvijanovićeva kaže da ide po planu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da problemi koji su se ispriječili u vezi sa izgradnjom hidroelektrane “Buk Bijela” nisu nešto što se ne može prevazići, te da očekuje pozitivan rasplet.

Cvijanovićeva je istakla značaj tog projekta, te naglasila da se nivo BiH ispriječio politički, kao i da bi se u svakoj normalnoj državi očekivalo da se takav projekat pozdravi, a ne da priča o uzurpiranju nečije nadležnosti.

Govoreći i velikim strateškim projektima poput auto-puteva, Cvijanovićeva je za Radio Beograd 1 napomenula da kada je riječ o spajanju auto-putem Beograda i Banjaluke, da je napravljena određena finansijska konstrukcija o učešću Srpske i Srbije, što će u ekonomskom i svakom drugom smislu biti žila kucavica važna za Republiku Srpsku.

Podsjetila je da u Srpskoj već postoji auto-put od Banjaluke do Doboja i da je ambicija da se nastavi dalje, kao i da će Srbija da finansira izgradnju mosta i jedan dio auto-puta bliži svojoj granici, dok će Republika Srpska da krene sa druge strane i da se sve to spoji.

“Stvari idu po planu, u narednih nekoliko godina trebalo bi da imamo finaliziranu takvu vezu”, naglasila je Cvijanovićeva, a kao važan je pomenula i put prema Vardištu, koji bi činio vezu sa auto-putem u Srbiji, što je još jedan važan komunikacioni projekat, prenijela je Srna.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da su „Autoputevi Republike Srpske“ poništili smeđunarodni tender za gradnju tri dionice autoputa od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do Rače i granice sa Srbijom, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde maraka bez PDV-a. Kao razlog za poništenje tendera navedeno je da „nema nijednog sposobnog kandidata“ za taj posao.

Tender je raspisan u avgustu prošle godine, a bio je podjeljen na tri lota, odnosno na dionicu Vukosavlje – Brčko čija je procijenjena vrijednost 600 miliona, na dionicu Brčko – Bijeljina koja bi trebalo da košta 310 miliona, te na dionicu Bijeljina – Rača vrijednosti 440 miliona KM.

Nabavka je poništena za sva tri lota iz “dokazivih razloga” koji su, kako je navedeno, izvan kontrole “Autoputeva RS” i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79