Tenderi propali, Izborna komisija BiH traži pomoć za prevoz listića

Tenderi propali, Izborna komisija BiH traži pomoć za prevoz listića


Mjesec dana prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija (CIK) se suočava s ozbiljnim problemom. Naime, nije osiguran transport glasačkih listića zbog poništavanja dva tendera za ovu uslugu. Vrijednost tendera, koji je bio procijenjen na oko 200.000 maraka (oko 100.000 eura), obuhvata transport glasačkih listića u 142 izborne jedinice širom zemlje.

Prema informacijama koje je za Radio Slobodna Evropa (RSE) dao predstavnik CIK-a, razlozi za poništavanje tendera su što nijedna od pristiglih ponuda nije ispunjavala uslove tražene u dokumentaciji. Kako je rečeno, tenderi su poništeni zbog neprihvatljivih ponuda koje nisu zadovoljile tehničke zahtjeve.

U trenutnim okolnostima, CIK je zatražio pomoć od Ministarstva odbrane BiH, s obzirom na to da se ovo ministarstvo smatra da raspolaže s dovoljnom flotom vozila za prevoz izbornog materijala. Pregovori između CIK-a i Ministarstva odbrane još uvijek su u toku. Iz CIK-a ističu da izborni proces ne smije biti doveden u pitanje i da se intenzivno radi na pronalaženju rješenja.

Osim transporta glasačkih listića, tender je obuhvatao i transport neosjetljivog izbornog materijala kao što su olovke, markeri, vreće i birački spiskovi. Za ovaj segment, CIK je odlučio angažirati novu uslugu transporta za 6.000 maraka (oko 3.000 eura), koja je počela 8. septembra i trajat će pet dana. Pitanje kako će se obaviti transport glasačkih listića ostaje otvoreno, s obzirom na to da bi trebao početi 29. septembra, a lokalni izbori su zakazani za 6. oktobar.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba, postavlja pitanje kako će se usluga prevoza izbornog materijala obaviti za znatno niži iznos od prethodnih tendera. Golubović navodi da je izuzetno zanimljivo kako se cijene usluga transporta mogu značajno smanjiti, s obzirom na prethodnu procjenu od 200.000 maraka.

Prvi postupak javne nabavke za usluge transporta glasačkih listića pokrenut je 15. maja i poništen je 13. juna zbog neprihvatljivih ponuda. Za ovaj tender prijavile su se dvije firme iz Sarajeva, koje nisu zadovoljile uslove vezane za broj zaposlenih vozača i tehničku opremljenost.

CIK nastoji pronaći rješenje za prijevoz glasačkih listića i drugih materijala kako bi se izborni proces mogao odvijati bez smetnji, dok se pripremaju za lokalne izbore koji će se održati 6. oktobra.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija