Teška suša ugrožava bh. poljoprivredu: Farmeri pred velikim izazovima

Teška suša ugrožava bh. poljoprivredu: Farmeri pred velikim izazovima


Dok suša kontinuirano osiromašuje polja Bosne i Hercegovine, lokalni poljoprivrednici se suočavaju s ogromnim izazovima. Uslovi su tako ekstremni da i stoka trpi, što dodatno otežava već naporan rad na farmama.

Esad Imširević, vlasnik ranča u Sanskom Mostu, primjećuje razorne posljedice suše na svojim terenima.

“Kukuruz koji je ključan za ishranu goveda nije se uspio razviti zbog nedostatka vode i prerano sazrijeva, što značajno umanjuje kvalitetu i količinu žetve,” objašnjava Imširević. “Pustinja je suha, trava se osušila, a mogućnosti za ispašu su minimalne.”

Jusuf Arifagić, jedan od najistaknutijih farmera u državi, suočava se s poteškoćama u zakupu zemlje, bilo privatne ili državne.

“Razgovarao sam s gradonačelnikom Prijedora, koji je prepoznao problematiku i obećao angažman službi. Nadamo se da će komisija naći dugoročno rješenje,” kaže Arifagić.

Redukcija uroda već najavljuje poskupljenje žita i krmnog bilja, dok cijene mlijeka ostaju stabilne unatoč sve težim okolnostima. Arifagić podsjeća na prethodne teške periode: “Pandemija je bila bolja godina za poljoprivredu, stvorili smo zalihe koje su pomogle u kasnijim sušnim i poplavnim godinama. No, ova godina donosi nove izazove.”

Farmeri u Bosni i Hercegovini tako nastavljaju s nadom uprtom u nebo, čekajući olakšanje koje može doći jedino s promjenom vremena. Bez obzira na sve, jasno je da je poljoprivreda u BiH pod velikim pritiskom i da su promjene nužne kako bi se osigurao opstanak i stabilnost ovog sektora



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija