Rano planiranje zimske sezone: Cijene ogrjeva padaju, interes kupaca raste

Rano planiranje zimske sezone: Cijene ogrjeva padaju, interes kupaca raste


Kako se približava jesen, mnogi stanovnici Bosne i Hercegovine već razmišljaju o pripremama za zimu. Unatoč najavama novog toplinskog vala i umoru od ljetnih vrućina, razgovori o dolazećoj zimi sve su češći.

Dok se jedni žale na vrućine, drugi već strategijski planiraju nabavku ogrjeva, koristeći priliku da kupe po sniženim cijenama.

“Naravno da sam spreman, samo neka zahladi. Neka sutra padne snijeg, ja sam spreman,” kaže jedan od sugovornika, koji je svoju prvu paletu drva kupio još na proljeće, a ostatak naručio tijekom ljeta. Ova praksa kupovine ogrjeva odmah nakon zime i ponovno nekoliko mjeseci kasnije uobičajena je među brojnim kupcima, koji na ovaj način izbjegavaju vrhunac sezonskih poskupljenja.

Tvrtke koje se bave prodajom ogrjeva potvrđuju ovu tendenciju. “U usporedbi s prošlom godinom, cijene su niže za oko 50 KM. Prošlogodišnja mala paleta koštala je 148 KM, a ove godine je 120 KM, dok su veće palete prošle godine bile 300 KM, a sada su 260 KM,” objašnjava Muhamed Helać, menadžer u kompaniji “Drvosječa”.

Smanjene su i cijene peleta, što dodatno olakšava kupnju. “Peleti su na tržištu od 350 do 370 KM, ovisno o lokaciji i kvaliteti,” dodaje Helać, ističući da je tržište stabilno i ne očekuju se dodatna poskupljenja.

Kompanije rade punim kapacitetom, a kupnja ogrjeva vrši se u svim većim gradovima BiH, od Sarajeva do Bihaća. “Radimo punim kapacitetom, građani su već započeli s kupnjom. Ovogodišnji interes za tradicionalno naručivanje ogrjeva vratio se na nivo prije pandemije,” zaključuje Helać.

Kako zima dolazi, jasno je da mnogi vide prednosti rane pripreme. Sniženje cijena i stabilna ponuda čine ovo idealnim trenutkom za one koji žele osigurati toplinu svojih domova za nadolazeće hladne mjeseci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija