Teške optužbe: Na banjalučkom UKC-u podatke pacijenata koriste u stranačke svrhe?

I dok se epidemiološka situacija ne smiruje i nestaje kisika, sve su glasnije tvrdnje o zlouporabi podataka pacijenata u Banjoj Luci u stranačke svrhe.

Nakon što je Gradski odbor DNS-a Banja Luka saopštio da se zloupotrebljavaju lični podaci pacijenata iz baze podataka u zdravstvenom sistemu u stranačke svrhe, novinari BHRT-a su istražili šta je pozadina ovih tvrdnji.

Je li klasična zloupotreba ili rani početak protivzakonite predizborne kampanje?

– Naša sumnja ukazuje na to da je vrlo moguće da su podaci koji se dobiju prilikom liječenja ili kod ljekara povlače iz baze podataka kako bi se dostavile u gradski odbor i da je SNSD na osnovu tih podataka slao ljudima pozive na kućnu adresu, kaže Radislav Jovičić, potpredsjednik DNS-a.

Vlado Đajić, direktor UKC-a i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, negira ove optužbe.

– Sad je zalutao u partiji koja je propala u Banjoj Luci i u tom očaju laže, smišlja, kritikuje, optužuje. Ja sam čovjek koji nikada ne bi zloupotrijebio pacijente, njihove podatke i odgovorno tvrdim da su to gnusne laži nemoćnika, tvrdi Đajić.

Građani koji su dobili poziv na stranačku tribinu, iz straha da će biti kažnjeni ili ostati bez posla, nisu smjeli stati pred kameru. Rijetki su se odvažili, među kojima i IT stručnjak koji zamjera i što se aplikaciona forma E-čekaonica za naručivanje termina u Doma zdravlja Banja Luka nalazi na sajtu privatne firme, na kojoj se unose povjerljivi, lični podaci.

Politički analitičar Mladen Bubonjić ocjenjuje da je ovo samo početak prljave predizborne kampanje. Politički apetiti, kaže, rastu, a novca je sve manje.

– Ako je to istina, onda je to velika zloupotreba, a što se tiče ko je saopštio to je ništa drugo nego politička borba. Opšte je poznata činjenica da da više nema predizborne kampanje. Mi živimo u permanentnom izbornom procesu doslovno. Više se ne biraju sredstva, poručuje Bubonjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79