Tomislavgrad u akciji protiv nelegalnog naoružanja

U sklopu kampanje #PoštujŽivotNeOružje, koja je pokrenuta kao odgovor na zabrinjavajući porast incidenata povezanih s vatrenim oružjem, u utorak je u Tomislavgradu održano predavanje s ciljem podizanja svijesti o opasnostima držanja oružja u domovima.

Glasnogovornik MUP-a HNK, Ivica Vrdoljak, razgovarao je s građanima, a posebno s mladima, pružajući informacije o projektu s naglaskom na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja.

Projekt naglašava neprihvatljivost i opasnost čuvanja oružja u domovima te potiče građane na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja. Cilj kampanje je sprječavanje tragičnih slučajeva uzrokovanih neodgovornim vlasništvom oružja, koje može ugroziti cijelu zajednicu.

Glasnogovornik MUP-a HBK, Ivica Vrdoljak, istaknuo je važnost odgovornog posjedovanja legalnog naoružanja te je apelirao na građane da takvo oružje drže na sigurnim mjestima, poput određenih sefova ili metalnih kutija pod ključem, kako bi se spriječio pristup djeci.

Vrdoljak je naglasio da je u današnje vrijeme nedopustivo i opasno da neko u kući ili pomoćnom objektu posjeduje automatske puške, minsko-eksplozivna sredstva ili druga naoružanja koja predstavljaju rizik za zajednicu.

Prema podacima MUP-a HNK, u prošloj godini privremeno je oduzeto nekoliko vrsta oružja, uključujući automatske puške, lovačke puške, pištolje, plinske pištolje, ručne bombe te veliki broj komada streljiva. Kampanja uključuje saradnju svih 10 kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske te Policije Brčko distrikta BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79