TOPLANE DOBOJ KUPILE ŠKODU SUPERB ZA 91.000 KM, DIREKTOR TVRDI DA JE VOZILO POTREBNO

Tender za kupovinu novog službenog vozila dobila je firma Autorad iz Pelagićeva s jedinom ponudom na tenderu vrijednom 77.800 KM bez PDV-a, čime cijena s dodanim PDV-om iznosi više od 91.000 KM.

Iz ove javne kompanije su za BIRN BiH potvrdili da su kupili Škodu Superb.

“Nabavljeno vozilo će se korisiti kao službeno vozilo za potrebe rada društva u skladu sa Planom rada društva i drugim programskim i planskim dokumentima društva”, odgovorio je direktor Gradskih toplana Slađan Jović.

U tenderu pokrenutom u oktobru 2018. godine traženo je novo smeđe vozilo sa pogonom na sve točkove, snagom motora od najmanje 140kW dok su minimalne tražene dimenzije vozila bile gotovo identične dimenzijama Škode Superb.

Druge osobine koje je auto moralo ispunjavati su zatamnjena zadnja stakla, radio s osam zvučnika i navigacijom, komforna prednja sjedišta i “Radarsko skeniranje prostora ispred vozila”. Traženi “pretinci za kišobrane s kišobranima u prednjim vratima (vozač, suvozač)” i “strugalica za led na poklopcu spremnika za gorivo” dio su opreme koju Škoda u svojim vozilima reklamira pod sloganom “simply clever”.

Navođenje specifikacija koje mogu ukazati na određeni tip ili marku vozila zabranjeni su Zakonom o javnim nabavkama te na to često upozoravaju revizori u svojim izvještajima o radu državnih institucija i javnih kompanija.

Direktor Gradskih toplana Slađan Jović nije do kraja odgovorio na upit BIRN-a BiH zbog čega je kupljeno ovako skupo vozilo, ko će ga koristiti i da li se moglo nabaviti jeftinije vozilo koje bi služilo za istu namjenu.

U zvaničnom cjenovniku kompanije Autorad Pelagićevo najskuplji Superb je posebna izvedba ovog automobila sa potpisom Laurin&Klement, što prema Škodinom katalogu podrazumijeva dodatni luksuz, čija cijena iznosi 77.900 KM sa PDV-om. Izborom dodatne opreme cijena vozila se može povećati.

Vrijednost raspisanih nabavki službenih vozila od početka 2018. godine u BiH veća je od 70 miliona maraka, a do sada su završeni tenderi vrijedni više od 28 miliona KM, pokazuju podaci Baze službenih auta BIRN-a BiH.

Jedino skuplje putničko vozilo od Gradskih toplana u Doboju nabavio je ove godine Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru za 84.600 KM bez PDV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments