Tragedija potresla Hrvatsku: Umjesto fiziološke otopine medicinske sestre ubrizgale dezinficijens?

Još uvijek nije potpuno jasno kako je umro 62-godišnji pacijent, no ako je suditi po posljednjim informacijama, radi se o nevjerovatnoj grešci.

Prvo je iz bolnice u Čakovcu stigla informacija da je čovjeku tokom rutinskog postupka hemodijalize ubrizgana kriva supstanca. Potom je direktor Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak za Index rekao kako je “medicinsko sredstvo pacijentu dano intravenozno umjesto lokalno”, no nije pojasnio o kakvom se sredstvu radi.

No izjava predsjednice Upravnog vijeća bolnice Čakovec i načelnice Zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr. sc. Sonje Tošić Grlač baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Ona je naime u Dnevniku Nove TV indirektno potvrdila kako je je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens.

Novinar je u uvodu razgovora kazao kako je izgledno da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska hemikalija za dezinficiranje.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

– Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila – kaže.

Objašnjava kako će se profesionalno provesti interni nadzor te su danas uzete izjave sudionika.

– Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva – rekla je dr. Tošić Grlač.

Napominje kako se sve dogodilo jučer navečer.

– Bolnica je ujutro obavijestila porodicu. Bila je noć, porodicu smo pozvali ujutro, sve smo obavijestili i sve radimo profesionalno. Danas je u bolnici bila policija, Državno odvjetništvo, a njih zanima što se dogodilo i čija je krivnja. Izuzeli su i neku dokumentaciju – kaže dr. Tošić Grlač.

Tijelo 62-godišnjaka prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje bi se trebalo tačno utvrditi od čega je pacijent preminuo.

Porodica preminulog 62-godišnjaka podigla je krivičnu prijavu protiv bolnice, a policija je već započela kriminalističko istraživanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79