Tragična sudbina: Preminuo dječak koji je skoro dvije godine čekao da mu pronađu mjesto u domu

U bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu, preminulo je dijete starosti 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima. Uprkos pokrenutom postupku na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, sistem socijalne skrbi nije uspio pronaći prikladno mjesto za dijete tokom gotovo dvije godine.

Postupak oduzimanja roditeljima prava da žive s djetetom pokrenut je još u aprilu 2022. godine, neposredno nakon rođenja djeteta. Međutim, postupak još uvijek nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu ne može sudu dostaviti ključne podatke o tome gdje će dijete nastaviti živjeti.

Zahtjevi za smještaj, poslani u proteklom razdoblju na niz ustanova, porodičnih domova i timova za starateljstvo, stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe redom se vraćaju s odbijenicama, uz poruku: “Puni smo, ne možemo osigurati njegu za još djece.” Nadležno Ministarstvo socijalne politike pozvano je u pomoć, ali situacija se nije promijenila.

Brat i sestra preminulog djeteta, u dobi od tri i četiri godine, i dalje žive s roditeljima. Obje su djeca živjela u teškim uslovima – porodica je stanovala u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora. Roditelji, suočeni s intelektualnim poteškoćama, nisu mogli pružiti adekvatnu brigu o djeci, što je utvrdila struka prije rođenja djece.

Cijeli slučaj prijavljen je policiji, koja tvrdi da nema elemenata kaznenog djela i da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79