Transparency International upozorava na manjkavosti predloženih izmjena Zakona o državnoj službi

U dopisu Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Transparency International u BiH (TI BiH) izrazio je ozbiljne rezerve u vezi s predloženim izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. Prema TI BiH, ove izmjene, koje su trebale imati cilj depolitizaciju i reorganizaciju državne službe, pokazuju niz problema koji bi mogli ozbiljno narušiti sistem.

Jedna od ključnih primjedbi odnosi se na promjene koje bi omogućile savjetnicima članova Predsjedništva, predsjedavajućeg i ministara u Vijeću ministara, guvernerima i viceguvernerima Centralne banke da obavljaju svoje dužnosti bez univerzitetske diplome i državljanstva BiH. Dodatno, ove pozicije bi mogle biti popunjene i osobama koje ispunjavaju uvjete za mirovinu.

TI BiH također ukazuje na nepravilnosti u vezi s zapošljavanjem državnih službenika, navodeći da predložene izmjene ne rješavaju problematiku zapošljavanja na temelju rezultata javnog konkursa. Nedostatak obveze odabira najboljeg kandidata na temelju meritornosti, kao i izostanak jasnih kriterija za odgovornost državnih službenika, također su istaknuti kao ključni propusti u predloženim izmjenama.

Dodatno, TI BiH izražava zabrinutost zbog planirane uspostave registra zaposlenih u institucijama BiH, koji bi trebao pridonijeti transparentnosti. Međutim, naglašavaju da predložena rješenja ne udovoljavaju standardima zaštite privatnosti i nisu u skladu s Općom uredbom o zaštiti ličnih podataka.

Ove primjedbe TI BiH dolaze u kontekstu nedavnog istraživanja koje je pokazalo veliko nepovjerenje građana prema radu zaposlenih u javnoj upravi, s gotovo 79 posto ispitanika koji vjeruju da se do posla u ovom sektoru dolazi “preko veze”.

U konačnici, TI BiH poziva na ozbiljan angažman u ostvarivanju depolitizacije i profesionalizacije javne uprave, ocjenjujući to ključnim korakom prema obnavljanju povjerenja građana u institucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79