Traži se da BiH olakša proceduru promjene spola

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom 31. marta, Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba skreće pažnju javnosti na potrebu unaprijeđenja građanskih prava osoba koje žive u drugom rodnom identitetu.

Oni ističu da se transrodne osobe u BiH suočavaju sa pravnom i društvenom diskriminacijom te apeluju na građane da podignu svijest o ovim osobama.

“Želimo podsjetiti da transrodnim osobama u BiH nije omogućena pravna promjena spola, obzirom na to da je oznaku spola u ličnim dokumentima i jedinstveni matični broj moguće promijeniti tek nakon izvršene “potpune” medicinske prilagodbe spola. Na taj način se nad osobama koje žive u drugom rodnom identitetu vrši diskriminatorna praksa koja je u suprotnosti sa članom 2. Zakona o zabrani diskriminacije kojim je zabranjena diskriminaciju na osnovu rodnog identiteta”, naveli su oni.

Vijeće ministra Bosne i Hercegovine je u julu prošle godine usvojilo Akcioni plan za unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBT osoba u Bosni i Hercegovini. Akcioni plan je proizvod rada ekspertske radne grupe predstavnika/predstavnica nadležnih državnih i entitetskih ministarstava i nevladinog sektora.

“Plan, pored ostalog, predviđa mjeru analize medicinskih i administrativnih aspekata modaliteta promjene spola za državljane/ke BiH. Institucije u čijoj su zakonskoj nadležnosti matične knjige pozivamo na hitno zakonsko regulisanje i pojednostavljenje postupka zakonske promjene spola za transrodne osobe, a na bosanskohercegovačku javnost apelujemo da prihvati postojanje transrodnih osoba u našem društvu i pomogne njihovoj punoj društvenoj uključenosti i ravnopravnosti”, navode oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79