Trebaju li nadležni skratiti trajanje policijskog sata?

U anketi portala Klix.ba odgovorite na pitanje da li nadležni trebaju skratiti trajanje policijskog sata s obzirom na nešto bolju epidemiološku situaciju.

Ograničenje kretanja građana u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje je već dugo na snazi od 21 sat do 5 sati ujutro, je mjera koja najteže pada građanima.

U posljednje vrijeme na teritoriji Federacije BiH, ali i Republike Srpske ukinuto je više mjera, ali je policijski sat i dalje na snazi. Ipak, za mnoge to predstavlja otežavajuću okolnost jer je kretanje praktično omogućeno najkasnije do 20 sati, s obzirom na to da već do 21 sat građani trebaju biti u kućama.

Kako saznajemo, Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH predložit će Vladi FBiH, koja donosi konačnu odluku, da se policijski sat skrati i da traje od 22 do 5 sati ujutro. Također, za Klix.ba je potvrđeno da će prijedlog biti da se poveća dozvoljeni broj okupljanja u ugostiteljskim objektima na otvorenom do 30 osoba.

Prijedlog je da se i Centri za mentalno zdravlje stave u punu funkciju u svrhu zaštite mentalnog zdravlja stanovništva.

Zamjerke na trenutno stanje mnogi su iznosili i zbog činjenice da je u toku mjesec ramazan te da ograničenje kretanja predstavlja dodatni problem.

Podsjetimo, u FBiH od prije nekoliko dana više nije obavezno nošenje maski na otvorenom, dok i dalje vrijede mjere o ograničenom broju okupljanja vani i unutra te radu ugostiteljskih objekata, što podrazumijeva rad do 20 sati uz maksimalno 20 gostiju unutra.

Konačnu odluku Vlada FBiH trebala bi donijeti na sjednici u četvrtak.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79