Trgovački lanac povlači hemijske olovke zbog povišenog nivoa teškog metala

Trgovački lanac “Tedi” u Hrvatskoj obavijestio je o povlačenju hemijskih olovki s tržišta zbog povišenog nivoa kadmijuma, teškog metala koji može biti štetan po zdravlje. Hemijske olovke, koje su proizvedene u Kini i imaju karakterističnu ružičastu boju s glavom u obliku zeca, mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje potrošača.

Kadmijum, kako ističu stručnjaci, jest izuzetno toksičan i kancerogen za ljude, s najvećim uticajem na pluća, srce, jetru i tkiva kostiju. Prolongirana izloženost ovom teškom metalu može imati ozbiljne posljedice, a njegovo taloženje u organizmu čini ga teško eliminiranim.

Osim hemijskih olovki, “Tedi” također povlači maske medvjedića iz prodaje zbog rizika od zapaljenja. Ovo proaktivno povlačenje proizvoda s tržišta od strane trgovačkog lanca svjedoči o odgovornom pristupu prema sigurnosti potrošača.

Potrošače se upozorava da prestanu koristiti pomenute proizvode i vrate ih u radnju kako bi ih zamijenili ili dobili povrat novca. Važno je da potrošači prate upute trgovca i brinu o svojoj sigurnosti prilikom korištenja proizvoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79