Tri osobe u pritvoru zbog elektronskih prevara kod igara na sreću

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas tri osobe koje se sumnjiče za krivična djela računalne prevare.

Pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici SIPA-e realizirali su pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari, na šest lokacija, tačnije, na području Sarajeva i Dervente.

Tom prilikom, uhapšene su tri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom računalna prijevara.

Sumnjiče se da su djelujući kao udružena grupa, tokom 2022. godine neovlašteno utjecali na ishod elektronske obrade podataka pravnih lica u FBiH i RS koji se bave privređivanjem igara na sreću, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi i na taj način nanijeli tim pravnim licima imovinsku štetu koja prelazi 50.000 KM.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta informatička i računarska opreme i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku

Tužilaštvo KS je za jednu osobu predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice budući da se nalazi u bjekstvu.

Za dvije osobe su predložene mjere zabrane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79