Tri stranke i Vukanović objavili dokument na kojem planiraju graditi izbornu pobjedu iduće godine

Domaćin narednog sastanka opozicionara u RS-u bit će PDP, a pozvani su SDS, DNS i narodni poslanik Nebojša Vukanović. Na sastanku koji je zakazan narednog utorka će biti predstavljena Platforma o ključnim programskim prioritetima zajedničkog djelovanja.

Na ovom dokumentu su radili timovi stranka iz različitih oblasti, a Klix.ba otkriva sadržaj Platforme o kojoj će u ponedjeljak diskutovati lideri opozicije te eventualno uputiti određene primjedbe, sugestije i prijedloge kako bi se sadržaj unaprijedio prije konačnog usvajanja.

Na samom početku teksta navode da u skladu sa njihovim programskim opredjeljenjima i kontinuitetom politika zalaganja za trajni mir, ekonomski razvoj i kvalitetniji život građana, svjesni da je aktuelna vlast u Republici Srpskoj svojom pogrešnom politikom ugrozila njen opstanak i da je neophodna vrijednosna, politička i kadrovska alternativa čvrsto su opredjeljeni da demografski, ekonomski i u svakom pogledu osnaže Republiku Srpsku.

U nastavku donosimo sadržaj Platforme.

“Odlučni da kroz konkretne programe poboljšamo socijalno-ekonomski položaj penzionera, demobilisanih boraca, invalida i drugih socijalno ugroženih građana u Republici Srpskoj i uvjereni da postojeće stanje možemo promijeniti samo ako se svi, koji smo njime nezadovoljni, prihvatimo

Platformu o ključnim programskim prioritetima zajedničkog djelovanja za izbore 2022. godine

Vladavina prava i ravnopravnost svih građana – zakon mora da važi za sve jednako!

Za postojanje svake demokratski uređene zemlje ključno je obezbijediti pravnu sigurnost građana i funkcionisanje institucija te je potrebno se za visok stepen pravne sigurnosti kojom će se omogućiti funkcionisanje ustavnopravnog poretka Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te njena unutrašnja bezbijednost.

Obavezni smo voditi politiku koja svim građanima garantuje efikasnu pravdu i vraćanje povjerenja u institucije vlasti.

U vođenju kadrovske politike rukovodit ćemo se principom sposobnosti i predlagati kadrove za najodgovornije dužnosti, a naročito u javnim preduzećima, prema sposobnosti ali i moralnim kvalitetima, čvrstini karaktera i razvijenom odgovornosti.

Na osnovu neodgovornog i nedomaćinskog ponašanja aktuelne vlasti prema narodnoj imovini i novcu, pričinjene štete ekonomiji i građanima, neophodno je u potpunosti RS-a. promijeniti taj odnos u korist građana i razvoja RS-a.

Na osnovu ovih načela utvrđujemo i ključne prioritete našeg djelovanja:

1 Jačanje ekonomije i zapošljavanje

Najvažniji prioritet treba biti zapošljavanje i to u sektoru proizvodnje i usluga, jer bez novostvorene vrijednosti nema ekonomskog razvoja niti nadgradnje.

S obzirom da posjedujemo prirodne i ljudske resurse uz poštovanje usvojenih osnovnih principa, ovaj prioritet možemo uspješno realizovati, u oblastima: poljoprivredne proizvodne, šumarstvo i drene industrie, energetiko turizma i informacionih tehnologija.

Za realizaciju ovog prioriteta važno je smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, administrativnih procedura, brža i efikasnija javna uprava zasnovana na digitalizaciji. Uz to ćemo se zalagati da Republika Srpska mora kreirati sve neophodne preduslove da postane najisplativije mjesto za privatni biznis u ovom dijelu Evrope.

2 Obrazovanje

Postojeći obrazovni sistem mora biti radikalno reformisan i prilagođen vremenu i potrebama društva, prije svega zahtjevima privrede i na tome treba predano raditi.

3 Demografska obnova

Republika Srpska ima veliki demografski problem, kome je doprinijela neodgovorna politika aktuelne vlasti. Кroz uspješno rješavanje prvog prioriteta, zaustavili bi odlazak mladih, povećali stopu nataliteta i omogućili povratak onih koji su već napustili Republiku Srpsku.

Neophodno je pružiti podršku mladim bračnim parovima za formiranje porodice i opstanak mladih ljudi na ovim prostorima, što će se postići stimulisanjem profesionalnog usavršavanja mladih i njihovim aktivnim zapošljavanjem

Zajedničkim djelovanjem treba pružati svesrdnu pomoć i podršku mladima te jačati njihovo aktivno učešće u političkoj, privrednoj, naučnoj, kao i svakoj drugoj oblasti kojom se gradi stabilnost i uslovi za život dostojan čovjeka

4 Pravna sigurnost i borba protiv kriminala i korupcije

Pravna sigurnost građana treba biti među najvažnijim prioritetima i zato ćemo obezbijediti da pravosudni sistem, kao treći stub vlasti, bude istinski nezavisan, te da funkcioniše na profesionalnim i etičkim principima, postupajući jednako prema svim građanima u skladu sa zakonom.

Organizovano i sistemski treba raditi na suzbijanju svih oblika kriminala i korupcije te eliminisanju njihovih štetnih posledica.

Podsticat ćemo jačanje nezavisnosti i transparentnost u radu organa koji se bave borbom protiv korupcije, obezbijediti sprovođenje zakona i kontrolu sprovedenog.

5 Racionalan i dobro organizovan zdravstveni sistem

Najveću pažnju treba posvetiti zdravstvenom sistemu, kroz koji će, na principu solidarnosti, svakom građaninu obezbijediti besplatnu osnovnu zdravstvenu zaštitu, a više nivoe prema ekonomskoj moći društva.

Postojeći zdravstveni sistem treba reformisati tako što ćemo ga maksimalno racionalizovati držeći se strogih profesionalnih i etičkih standarda i procedura.

6 Poboljšanje položaja penzionera, demobilisanih boraca i invalida, te briga o ostalim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva

Polazeći od činjenice da je više od polovine stanovnika Republike Srpske u socijalnoj potrebi, među kojima su najbrojniji penzioneri i demobilisani borci, kroz realizaciju prethodnih prioriteta, trebamo stvarati uslove za značajno poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja ovih kategorija piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79