Trinaestogodišnji Ibrahim ima samo jednu želju: Traktor!

 

Dječak Ibrahim Mahalbašić iz sela Margetići kod Novog Travnika ima samo jednu želju – traktor kojim bi mogao obrađivati zemlju i tako zaraditi novac za svoju porodicu.

Ovaj neobični 13-godišnjak kaže da je bez oca ostao prije osam godina, sa majkom i dvije sestre.

“Jedna od njih se udala, a druga živi s nama. Nemamo nikakvih primanja, osim dječijeg doplatka od 31 KM. Majka ne radi, a živimo od onoga što uspijem zaraditi na dnevnicu. Obrađujem zemlju ručno, kosim, cijepam drva i tako zaradim nešto”, kaže Ibrahim.

Baš neki dan, ističe Ibrahim, iscijepao je pola metra drva komšinici i tako zaradio 12 KM.

“Dala mi je dvije marke, a onda donijela još deset kad joj je bila penzija. Najveća želja mi je traktor da obrađujem zemlju. Imam svojih šest dunuma i jedan voćnjak i jedan dio koji se ne može obrađivati. Radio bih svoju zemlju, a pomagao bih i komšijama. Kad imaš traktor, lako se ostvari sve. Traktor neki, ‘39 -ak’, je najbolji. Malo zemlja, malo u šumu po drva. I tako se zarade pare”, dodaje Ibrahim.

Za razliku od svojih vršnjaka, Ibrahim kaže da ne provodi previše vremena u zatvorenom.

“Nekad malo uzmem mobitel, objavim neki video na TikToku, ali više volim ići napolje. Šta ću u kući, tu samo sjedim. Više volim biti napolju, biti koristan, otići malo u šumu, donijeti drva”, kaže on.

Volio bi kaže i kravu, ali ima jedan problem, a to je nema štalu.

“Volio bih imati i konja. Moj otac je, dok je bio živ, imao konja kojim je prehranjivao majku, mene i dvije sestre. Ali glavni je traktor. Kad imaš traktor možeš sve”, navodi on.

Nada se da će uz pomoć dobrih ljudi možda i ostvariti svoju želju. Za upravljanje traktorom, kaže, ne brine.

“Nauči se sve. Čovjek uči dok je živ”, zaključuje Ibrahim.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79