Trivić: Postoji vjerovatnoća da budem kandidat za predsjednika Republike Srpske

Potpredsjednik PDP i narodni poslanik Jelena Trivić, odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji u Banjaluci, istakla je da je zaključak PDP da dobije jednu od pojedinačnih kandidatura, pri čemu ima veće preferencije za poziciju predsjednika Republike i da bi u tom slučaju postojala vjerovatnoća da i njeno ime bude u igri za potencijalnog kandidata.

Ako PDP dobije kandidaturu za predsjednika, postoji vjerovatnoća da ja budem potencijalni kandidat – kazala je Trivićeva za Srpskainfo.

Podsjećanja radi, za sutra je najavljen sastanak parlamentarnih stranaka opozicije koji će biti održan na Jahorini.

Trivićeva je govoreći o najavljenom zaduženju Srpske na Londonskoj berzi postavila pitanje ustavnosti odluke Vlade da izađe na međunarodno finansijko tržište, s obzirom da Ustav Republike Srpske u Članu 70, Stav šest, jasno propisuje da nadležnost nad zaduživanjem ima Narodna skupština, a ne Vlada.

– Iz tog razloga ćemo pokrenuti ocjenu ustavnosti posljednjih izmjena Zakona o zaduženju, dugu i granacijama pred Ustavnim sudom kako bi se spriječila svaka sljedeća pogubna politika Vlade – istakla je Trivićeva.

Ona kaže da je drugi problem to što izlazak na zatvorenu ponudu u kojoj Vlada na neki način bira i određuje investitore koji će kupiti obveznice radi netransparentno, te se postavlja opravdano pitanje ko će kupiti obveznice Republike Srpske, odakle je porijeklo novca i zašto ponuda nije otvorena?

– S obzirom na loš kreditni rejting koji trenutno ima Republika Srpska, možemo očekivati visoku kamatnu stopu, daleko višu nego na domaćem finansijskom tržištu na kojem još uvijek postoji spremnost domaćih finansijskih institucija da kupuju obveznice koje emituje Vlada – kaže Trivićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79