Trnka o “Goodbye BiH, welcome RSexit”: Vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kazao je za “Avaz“, povodom današnjih izjava i najava čelnika manjeg bh. entiteta, a pogotovo se to odnosi na Milorada Dodika, da se radi o čistoj demagogiji.

Komentirajući Dodikovu poruku “Goodbye BiH, welcome RSexit”, Trnka je kazao da u narodu za takav vid priče ima dobra poslovica.

– On sad, kobajagi, glumi nešto, vidio je cijelu situaciju oko Velike Britanije i Brexita. U narodu ima dobra poslovica, koja kaže: “Vidjela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu”. Mislim da se o tome radi. Više komična nego tragična izjava – kazao je Trnka.

Osvrnuo se i na najave zvaničnika o definiranju granice entiteta RS sa FBiH. Trnka ističe da je suština to što entiteti nemaju granicu.

– Entiteti nisu država, s toga imaju samo međuentitetsku liniju razgraničenja. Samo države imaju granicu – kaže Trnka i dodaje da se original tlocrta, s jasno ucrtanom međuentitskom linijom, nalazi u Stejt departmentu.

Naglašava da su ranije bili mogući sa SFOR-om, a sada s EUFOR-om, eventualni pregovori o nekim sitnim korekcijama, ako se radi u interesu normalnog života.

Prokomentirao je kako vlasti manjeg bh. entiteta, u zavisnosti od situacije, tumače Dejtonski mirovni sporazum.

– RS je dužna, prema izvornom Dejtonu, vratiti sve prognane i izbjegle, a, nažalost, to se nikada nije desilo. Nisu ispoštovana prava koja vode ka Aneksu 6, nikada nisu omogućili da infrastrukturne korporacije djeluju na prostoru cijele BiH, kao što su telekomunikacije, željeznice i magistralni putevi – naglašava Trnka.

Poručuje da je provođenje tih obaveza izvorni Dejton i da nikad nisu spomenuli da se to treba provesti.

Na kraju je naglasio da Srbija, kao potpisnica Dejtona, ima obavezu da čuva suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da se ne miješa u unutrašnje stvari.

– Smatram da BiH, u neku ruku, dođe kao mjesto gdje se sve prolije, a dogovori se ranije u Beogradu, odnosno Moskvi – zaključuje Trnka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79