Trojka poziva EU na nedvosmislenu podršku OHR-u i Visokom predstavniku Schmidtu

Trojka poziva EU na nedvosmislenu podršku OHR-u i Visokom predstavniku Schmidtu


U svjetlu posljednjih političkih dešavanja, Trojka izražava punu podršku radu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ističući njegovu ključnu ulogu u očuvanju Dejtonskog sporazuma i stabilnosti države.

Premijer FBiH, Nermin Nikšić, naglasio je važnost OHR-a kao formalnog autoriteta i korektiva u bosanskohercegovačkom društvu.

“Svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a pomažu planovima Putina i njegovih satelita u Srbiji i RS-u. Posebno je zabrinjavajuće što takve stavove podržavaju članice EU koje se protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu,” poručio je Nikšić.

Nikšić je istakao da informacije o neustavnim pokušajima vraćanja nadležnosti entitetima dolaze u trenutku kada OHR mora reagovati. Zahvaljujući Odluci Visokog predstavnika, ostvaren je značajan napredak u demokratizaciji izbornog procesa, što je ključan korak ka uspostavi istinske demokratije u zemlji.

“Uprkos žaljenju što izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene unutrašnjim dogovorom, njihovo stupanje na snagu vraća integritet i vjeru u poštene izbore. OHR je ključni institut u pravnom poretku države koji poduzima korake ka uspostavi demokratskog društva kada je to onemogućeno destruktivnim djelovanjem pojedinaca,” naglasio je Nikšić.

Premijer je podsjetio na značajan broj reformi provedenih u posljednjih godinu dana, koje su prepoznate i od strane predsjednice Evropske komisije, Ursule von der Leyen.

Nikšić je pozvao partnere na državnom nivou na hitno usvajanje državnog budžeta, što je ključno za pristupanje fondovima u iznosu od 1 milijarde KM. Naglasio je da nema prepreka za usvajanje budžeta, te da sva otvorena pitanja raspodjele sredstava mogu biti riješena dogovorom u skladu sa zakonom.

“Stabilizacija institucija, okončanje procesa imenovanja sudija Ustavnog suda BiH i fokusiranje na međusobnu saradnju entiteta ključni su za napredak ka EU. Pozivamo na obustavu svih antidejtonskih, separatističkih inicijativa,” poručio je Nikšić.

Premijer je također pozvao međunarodne partnere, posebno EU, SAD i Veliku Britaniju, da jasno izraze podršku OHR-u i Visokom predstavniku Schmidtu.

“Presudno je da međunarodna zajednica prepozna i podrži sve one koji doprinose evropskom putu BiH, kao i da osudi one koji destabilizuju prilike u zemlji i regiji,” zaključio je Nikšić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija