Trudnica greškom dobila injekciju za abortus

Nakon što je emisija “Provjereno” prenijela potresnu priču o Maji Glazer Turčić kojoj je specijalizantkinja zagrebačke Petrove bolnice, nakon pogrešne procjene da je došlo do prekida trudnoće, na početku trećeg mjeseca dala lijek koji inače služi za stezanje materice, Ministarstvo zdravstva u bolnicu šalje inspekciju, saznaje “Dnevnik.hr”. Odgovore o tome šta se dogodilo Maja i suprug pokušavaju dobiti već posljednjih šest mjeseci.

“Cijeli smo slučaj istražili i sva svjedočenja ljekara koji su tada bili u klinici proslijedili smo nadležnima. Pacijentkinja je došla u kliniku zbog obilnog krvarenja što je ukazivalo na početak spontanog pobačaja. Specijalizantkinja, na žalost, na ultrazvuku nije vidjela da je plod još uvijek u materici niti prepoznala da se radi o početku spontanog pobačaja. Krvarenje se smirilo, dala je injekciju uterotonika i pacijentkinja je otišla kući. U tom trenutku doktorica nije konzultovala starije kolege što je takođe greška. Naime, trebala je pričekati s konačnom odlukom dok kolege završe hitnu operaciju jer sama nije smjela potpisati nalaz. Ali, činjenica je da uterotonik nije uzrok gubitka djeteta” objasnio je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, profesor doktor Slavko Orešković, piše “Jutarnji List”.

Podsjetimo, trudnica je završila na hitnom pregledu u Petrovoj bolnici zbog krvarenja u trudnoći. Specijalizantkinja koja ju je pregledala utvrdila je kako se na ultrazvuku ne vidi fetus, zaključila da je trudnoća završena i dala joj injekciju kojom se podstiče vraćanje materice u prvobitan položaj. Učinila je to bez konsultacije i potpisa glavne doktorice. Dvije sedmice kasnije, na pregledu kod njene redovne doktorice, za Maju Glazer Turčić uslijedio je šok.

“Ginekolog je problijedjela, okrenula mi je ekran, a ono moja beba u materici, živa. Pustila je otkucaje srca, znači srčeko radi” priča Maja.

Ali, već sutradan je osjetila snažne bolove koji su označili početak kraja trudnoće.

“U tom trenu se dogodilo to da smo ovaj put stvarno izgubili dijete” prisjeća se njen suprug, Tomislav Turčić.

Odlučili su svoju potresnu priču ispričati javno jer ne žele da se njihov slučaj ponovi.

“Mi ne bi htjeli da se nikome dogodi to što se nama dogodilo. Biti trudan i dva puta u dvije sedmice imati spontani pobačaj, zapravo prvo imati spontani, pa vidjeti da ti je dijete živo i onda opet nakon toga izgubiti dijete” poručio je ovaj par.

Kako je moguće da je do ovako nečega uopšte došlo? Maja i Tomislav tvrde, svi ljekari koji su došli u posjed nalaza su se čudili, prenosi “24Sata”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79