Tuča ispred Ivo Andrić škole dogovorena na Instagramu

Tri maloljetnika su povrijeđena u dvije odvojene tuče, koje su se od petka do ponedjeljka desile u Banjaluci i Tesliću, a vršnjačko nasilje u školama šokiralo je javnost i prijavljeno je nadležnim institucijama.

Banjaluku je zaprepastila dogovorena masovna tuča 11 maloljetnika ispred banjalučke Osnovne škole (OŠ) “Ivo Andrić”, koja se dogodila u petak usred dana, a u njoj je pretučen petnaestogodišnji učenik OŠ “Miloš Crnjanski”.

Kako saznajemo, tuča je dogovorena putem društvene mreže Instagram između jednog maloljetnika iz škole “Ivo Andrić” i pretučenog učenika devetog razreda OŠ “Miloš Crnjanski”. Njima se tokom sukoba kod škole nakon završetka prve smjene, kako saznajemo, pridružilo još devet maloljetnika.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Prema riječima Željke Opačić, direktorice ove škole, koju je ovaj slučaj šokirao, u tuči je učestvovalo sedam đaka iz ove škole koji pohađaju sedmi, osmi i deveti razred, kao i tri srednjoškolca te pretučeni učenik škole “Miloš Crnjanski”, a ko zna šta bi se desilo da nije naišao nastavnik koji ih je prekinuo.

“Svi smo u šoku od petka. Ne znam ni kako smo ispratili školsku slavu jer se sve to desilo usred dana na ulazu u školu. Svi smo bili u školi i niko od djece nije prijavio niti reagovao, a svi su znali. Zamislite, nisu se nimalo ustručavali, a nisu bili u nekom ćošku ili mraku, već na ulazu u školu. Sam Bog je poslao nastavnika da ih rastavi”, kaže Opačićeva.

Dodaje da je sve bilo dogovoreno, a motiv tuče je jedna djevojčica, koja je iz škole “Jovan Cvijić”.

Post [M,D] Text - ADX / Video

“Njih dvojica su sve dogovorili, a ostala djeca, zamislite, stala su u odbranu dječaka iz naše škole. Sve su snimile kamere, bilo je tu puno djece i posmatrača”, kazala je Opačićeva.

Dodala je da je pretučeni dječak hitnom, i u prisustvu psihologa, prevezen u Univerzitetski klinički centar RS.

Kako saznajemo, zadobio je lakše povrede glave i u ponedjeljak je krenuo u školu.

Opačićeva kaže da je škola preduzela sve mjere u skladu sa zakonom i o svemu upoznala nadležne institucije, a svi roditelji su dali izjave policiji.

“Apelujem na roditelje da maksimalno prate svoju djecu, a ovo je jedna velika opomena za sve nas”, kaže Opačićeva.

Saznajemo da trojica nisu navršila 14 godina i prekršajno i krivično nisu odgovorni.

Svi maloljetnici su saslušani u policiji u prisustvu roditelja i organa socijalnog staranja i utvrđeno je da je tuča prethodno dogovorena.

“Protiv odgovornih maloljetnika nakon kompletiranja predmeta biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog tuče i fizičkog napada. Protiv roditelja će biti podnesen zahtjev za pokretanje postupka zbog prekršaja propuštanje obaveze i brige o maloljetniku”, navode iz PU Banjaluka.

Osim ovog slučaja, dvojica učenika osmog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Tesliću u ponedjeljak su zadobila lakše povrede u tuči u školskoj učionici, zbog čega su obojica ljekarski zbrinuta, a o incidentu su obaviještene nadležne institucije.

Kako saznajemo, tuča je izbila po završetku velikog odmora, kada je jedan od dječaka ušao u drugo odjeljenje, gdje su se pokoškali i došlo je do obračuna.

Maloljetnici su u tuči zadobili povrede glave, a jednom od njih je napukao i zub. Obojica su zbrinuta u lokalnom Domu zdravlja.

Policiji je sve prijavljeno oko 10.45 iz Doma zdravlja Teslić.

“Nakon ukazane ljekarske pomoći navedena lica su puštena na kućno liječenje, dok se ljekar nije izjasnio o stepenu povreda”, navode iz Policijske uprave Doboj.

Dejan Pozderović, direktor ove škole, potvrdio nam je da se nemili događaj desio u učionici. Škola je odreagovala u skladu s nadležnostima uz punu saradnju s policijom i roditeljima maloljetnika.

“Odmah smo reagovali i učenika koji je bio povrijeđen i koji je krvario iz nosa odveli smo u Dom zdravlja. Bila je tu i policija, obavila razgovore”, kazao je Pozderović.

Dodao je da je jednom dječaku napukao zub, ali da nije bilo težih povreda. Jednom od njih je ranije smanjeno vladanje.

 

Izvor: Nezavisne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments