Tunel Prenj i ugovor vrijedan milijardu KM: Hoće li se i ovo nekome štimati?

Tunel Prenj i ugovor vrijedan milijardu KM: Hoće li se i ovo nekome štimati?


Proces odabira izvođača radova za gradnju tunela Prenj, vrijednog gotovo milijardu i sto miliona KM, ulazi u svoju završnu fazu.

Prema riječima predstavnika JP „Autoceste FBiH“, očekuje se da će ugovori za ovaj ključni projekat biti dodijeljeni do kraja decembra ove godine.

Nakon nedavnog puštanja u promet dionice Počitelj – Zvirovići, BiH je bogatija za novih 11 kilometara autoceste, a planirana je izgradnja dodatnih 30 kilometara do kraja godine na južnom dijelu Koridora 5C.

Dionice koje su trenutno u fazi odabira izvođača uključuju Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, i Mostar sjever – Mostar jug.

Tenderski postupak za tunel Prenj započeo je u septembru 2022. godine, a među pretkvalificiranim kompanijama su uglavnom turske firme, uključujući „Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret“, „Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.“ i konzorcij „DL Limak Joint Venture“. Tunel Prenj, koji će biti najduži tunel u BiH i deveti po dužini u Evropi, predstavlja najskuplji pojedinačni projekat na Koridoru 5C.

Uz velike planove za sjeverni dio koridora, gdje se trenutno gradi 50 kilometara autoceste, JP „Autoceste FBiH“ teži da do 2030. godine završi cijeli projekat Koridora 5C.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija