Stagnacija na evropskom putu BiH: Bez vidljivog napretka u reformama

Stagnacija na evropskom putu BiH: Bez vidljivog napretka u reformama


Političke elite usporavaju integraciju sa EU, neispunjena obećanja nas koštaju

Evropski put Bosne i Hercegovine je trenutno paraliziran, s uvjetnim statusom pregovarača dodijeljenim u martu ove godine, bez vidljivih pomaka ka ispunjavanju reformi i usvajanju zakona koje zahtijeva Evropska komisija.

Ključne reforme su zaustavljene zbog izborne godine i političkih blokada, koje dominiraju u procesima donošenja odluka.

Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, ističe da je izostanak političke volje glavni uzrok zastoja, dodajući da su etnonacionalne i paritokratske politike ograničavale napredak.

Nedostatak pregovaračkog okvira i niz diskriminatornih zakona, kao što su zakoni o slobodi govora i medijima, samo su neki od problema koji ostaju neriješeni.

Osim toga, postojeći vanjskotrgovinski zakoni koji su već osporeni od strane Ustavnog suda BiH, sada se ponovo nalaze u programu reformi, što stvara pravnu zbrku i potencijal za podjelu unutrašnjeg tržišta.

Saša Magazinović iz SDPBiH i Mia Karamehić-Abazović iz Naroda i Pravde ističu odgovornost političkih lidera, napominjući da svaki korak ka EU znači veću samostalnost institucija i smanjenje političke kontrole, što je neprihvatljivo za korumpirane političke elite.

Karamehić-Abazović dodaje da bez usvajanja ključnih zakona i imenovanja pregovaračkog tima, BiH neće moći napredovati na svom evropskom putu.

Na kraju, Šerif Špago iz SDA i Šemsudin Mehmedović iz Naprijed! kritikuju trenutnu političku koaliciju i upozoravaju na pokušaje Hrvatske da iskoristi svoj uticaj u BiH.

Mehmedović posebno naglašava implementaciju sporazuma iz Karađorđeva kao faktor koji otežava napredak BiH na evropskom putu, opisujući trenutnu situaciju kao stagnaciju koja ne obećava napredak u predstojećim godinama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija