Foto: Arhiva
Republika Srpska na rubu finansijskog kraha: Podaju se nekretnine, fali 811 miliona KM

Republika Srpska na rubu finansijskog kraha: Podaju se nekretnine, fali 811 miliona KM


Republika Srpska je suočena s manjkom od 811 miliona KM, koji je bio predviđen za zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu prema postojećim zakonima o garancijama i zaduženju.

U pokušaju da nadoknadi ovaj deficit, vlada je nedavno izdala dvostruko veći iznos trezorskih zapisa nego što je planirano na lokalnom tržištu.

Izolacija ovog bh. entiteta sve je izraženija zbog secesionističkih izjava i djelovanja političkog vrha, predvođenog Miloradom Dodikom. Ove aktivnosti postavljaju temelje za neizbježni finansijski kolaps. Vlada se snalazi raznim metodama da osigura financijska sredstva, koja postaju sve oskudnija.

“Neizbježan je kolaps, a trenutno ponašanje vlasti samo odlaže neizbježno,” navodi Zoran Pavlović, ekonomist za Žurnal. Dodaje da bi budžetski deficit mogao doseći 300 miliona maraka do kraja godine, ukoliko vlada nastavi ignorisati obaveze prema dobavljačima, dok istovremeno isplaćuje plaće i doprinose.

Problem nedostatka novca još je izraženiji jer vlada od početka godine izbjegava plaćanje dobavljačima, uzrokujući velike poteškoće u domaćem finansijskom sektoru. Ova situacija dovela je mnoge kompanije do ruba propasti, nesposobne da isplate PDV ili plaće zaposlenima, što dodatno slabi ekonomsku moć građana, naročito u sektoru privrede. Također, ugrožen je rad Investiciono-razvojne banke RS zbog neodržavanja sjednica kreditnih odbora.

Također, Vlada RS je nedavno izdala obveznice u vrijednosti od 22,5 miliona maraka, čime je ukupno zaduživanje samo ove godine dostiglo gotovo 210 miliona maraka, s planovima za daljnje izdavanje obveznica.

“Postoji mogućnost kupovine obveznica preko Pošta Srbije, kao što je to bilo i prije, ali to je samo mala pomoć. Sumnjam da bi Srbija mogla izdvojiti oko milijardu maraka za RS, niti kako bi to predsjednik Vučić opravdao,” izjavila je Svetlana Cenić za N1.

Pored toga, Zoran Pavlović upozorava na gubitak međunarodnog kredibiliteta RS-a, nakon prevare brokera na Londonskoj berzi 2021. godine, gdje su prodane obveznice u vrijednosti od 300 miliona.

“Izlazak na berze Dalekog istoka s obveznicama bio bi besmislen. To je kao da neko iz Moldavije dođe na Banjalučku berzu s istom ponudom,” komentariše Pavlović.

U potrazi za sredstvima, Elektrokrajina Banjaluka, dio Elektroprivrede RS, je na kraju avgusta prodala obveznice vrijedne 9,7 miliona maraka za refinansiranje duga, uz hipoteku na svoju upravnu zgradu i garaže u Banjaluci.

U međuvremenu, vlasti su započele rasprodaju nekretnina kako bi pokrile ogromne deficite u budžetu, stvarajući pritisak na direktore javnih preduzeća da iznađu dodatna sredstva, što je strategija osuđena na neuspjeh.

“Davljeniku je svaka slamka spas, ali javna preduzeća su već toliko oslabljena da ne mogu biti izvor sredstava,” ističe Pavlović.

Također, vlast u RS je počela prodavati nekretnine u Hrvatskoj, uključujući odmarališta u Makarskoj i Malom Lošinju, čime se nadaju popuniti budžetske rupe, dok su istovremeno promijenili politiku oglašavanja prodaje nekretnina, ograničavajući je na web stranice IRB-a, što ukazuje na još veću netransparentnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija