Turci, Crnogorci i Srbi nacije su koje najviše rade u Evropi

Turci, Crnogorci i Srbi nacije su koje najviše rade u Evropi


najnovije istraživanje platforme “Erudere”, koja je jedna od najvećih svjetskih platformi za studente, uz oslanjanje na podatke “Evrostata”, zvaničnog statističkog centra Evropske unije, donosi nekoliko podataka o radnom vremenu i rodnoj ravnopravnosti u Evropi.

Podaci istraživanja ukazuju da su Turska, Crna Gora i Srbija, ovim redom, zemlje u kojima se radnici angažuju najduže u radnoj sedmici, što može izazvati iznenađenje, s obzirom na uobičajene stereotipe koji se vezuju za Balkan, a koji sugeriraju da ljudi sa ovih prostora “ne vole raditi”.

Međutim, ključna stvar koju istraživanje uzima u obzir jeste prosječan broj radnih sati sedmično, a ne nužno radni entuzijazam. Na osnovu ovog kriterijuma, Srbija i Crna Gora su na vrhu liste, dok se Skandinavske zemlje kao što su Finska i Danska nalaze na dnu tabele po broju radnih sati.

Istraživanje se temelji na prosječnom broju radnih sati sedmično, što je faktor koji ima više veze s dužinom radnog vremena nego s radnim entuzijazmom radnika. Prema ovim podacima, radnici u Srbiji i Crnoj Gori rade duže od onih u Njemačkoj, Švvicarskoj, i drugim evropskim zemljama.

Ova situacija može biti rezultat sistema koji funkcioniše godinama unazad, a radni sati su duži zbog različitih faktora, uključujući rad u smjenama koji je potreban za održavanje kontinuiteta u industrijama kao što je proizvodnja.

Prema istraživanju, građani Srbije rade oko 44 sata sedično, što ih pozicionira blizu Turske (48,2 sati) i Crne Gore (45 sati) u smislu produženih radnih sati.

Ovaj izuzetno produženi radni sati u Srbiji ne dolaze iz jednog izvora, već su rezultat aktivnosti u različitim sektorima. Zdravstveni radnici, posebno oni u bolnicama i hitnim službama, često imaju duže radno vrijeme zbog potrebe za 24-časovnom njegom pacijenata.

Trgovina i ugostiteljstvo takođe su sektori koji mogu zahtijevati duže radno vreme, posebno tokom sezona ili u područjima sa visokim turističkim prilivom.

Transport i logistika su još jedan sektor u kojem radnici često rade neregularne rasporede i duže radno vrijeme kako bi osigurali efikasnu dostavu robe i prevoz ljudi.

Takođe, IT sektor, iako ne tradicionalno poznat po dugim radnim satima, može imati neregularne rasporede i produženo radno vreme zbog različitih vidova tehničke podrške i asistencije koju pružaju klijentima tokom cijelog dana.

Penzioneri takođe doprinose ovim rezultatima. Zbog nedostatka radne snage u Srbiji, kao i u mnogim zemljama u regionu, mnoge firme zadržavaju starije radnike koji su ispunili uslove za odlazak u penziju.

Osim istraživanja o radnom vremenu, istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) donosi i zanimljive podatke o rodnoj ravnopravnosti u Evropi. Iako se čini da su žene obrazovanije ili imaju isti nivo obrazovanja kao muškarci u većini evropskih zemalja, podaci pokazuju da nema nijedne zemlje u Evropi gdje žene zarađuju više od muškaraca. Razlika u zaradama između polova je naročito izražena u zemljama poput Hrvatske.

U Srbiji, muškarci provode više vremena u školovanju od žena i zarađuju više godišnje, što ukazuje na prisutnost diskriminacije u prihodima. Ovo je i dalje problem u mnogim zemljama, a žene često obavljaju poslove u niže plaćenim sektorima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija