Turistička atrakcija: Na Trebeviću održan prvi let balonom na topli zrak

Na Trebeviću je danas u sportsko-rekreativnom centru Brus, u okviru projekta “Enjoy Sarajevo – Romanija Region”, održan prvi let turističkim balonom na topli zrak. Projekt je finansiran sredstvima Evropske unije, a upriličenoj svečanosti prisustvovali su brojni zvaničnici.

Očekuje se da bi ova turistička atrakcija trebala biti otvorena za sve od početka jula, a letjelo bi se ujutru i navečer zavisno od toga kako vrijeme bude dozvoljavalo.

Među prisutnima koji su došli da podrže projekt “Enjoy Sarajevo- Romania Region” našao se i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, predstavnik Privredne komore RS-a te zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodan Amović.

U ulozi domaćina na ovom događaju našli su se načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, kao i Igor Tošić, direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva, koji su se obratili prije samog leta balona.

Tošić se najprije obratio prisutnima kazavši kako danas imaju priliku da predstave jedinstven sadržaj kojim će se zasigurno unaprijediti turistička ponuda Republike Srpske.

“Za ono što mi radimo je neophodno da se čuje u Bosni i Hercegovini, ali i u Evropi”, kazao je Tošić naglasivši kako i BiH i Istočno Sarajevo imaju znatan turistički potencijal s “najkvalitetnijim i najsadržajnijim destinacijama” te da uz kompetentnu i kompaktnu turističku ponudu mogu parirati drugim lokacijama.

Za projekt “Enjoy Sarajevo-Romanija region” Evropska unija je izdvojila više od 200.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekt u sklopu EU4Business implementiraju Turistička organizacija Jahorina, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i privredni subjekt Stanišić.

“Na početku ove ideje koju smo pokrenuli zajedno s partnerima, gdje smo naše ideje htjeli pretvoriti u djela, danas pokazujemo da smo to uspjeli ostvariti”, kazao je Tošić pojasnivši da su samim logotipom koji sadrži dvije značajne figure “alpinistu s jedne strane i balon s druge” dali posebnu dimenziju razvoju turizma.

“Projekt jeste imao za cilj unapređenje rada malih i srednjih preduzeća, konkretno povećanje prometa robe i usluga, a mi smo to postigli”, istakao je direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva.

Tošić se zahvalio Evropskoj uniji i Saveznoj Republici Njemačkoj, koji su finansirali projekt, te kazao kako se nada da će i u budućnosti imati smisla i sluha za pomoć ovakvih projekata. Također, kazao je kako će balon, koji je svakako u središtu pažnje današnjeg događaja, dati neke nove boje, novu dimenziju turističkoj ponudi Istočnog Sarajeva.

“Ono što možemo sigurno reći je da je Brus omiljeno izletište Sarajlija, mi s ovog mjesta možemo da pošaljemo poruku da turizam ne poznaje podjele i nema granice i da je to nešto oko čega treba svi da se okupljamo, jer od turizma možemo da živimo”, zaključio je Tošić.

Načelnik Općine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović kazao je da ova općina ne odustaje od svojih ambicija da pravi i gradi dobre ugostiteljske sadržaje.

“Znamo da je iza nas godina koja je bila teška kako u zdravstvenom sektoru tako i u privrednom, a naročito turističkom. Mogu da kažem da smo izdržali i da ćemo nastaviti da se borimo da razvijemo ovu našu ljepoticu – planinu Trebević”, kazao je Gašanović.

Dalje se zahvalio Evropskoj uniji na pomoći za implementaciju projekta te istakao: “Mi smo dobri domaćini i sigurno ćemo znati da cijenimo i poštujemo ovo što ste učinili za nas”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79