Turistička zajednica Makarske: Državljani BiH su vrlo rado viđeni gosti i najbrojniji su i žao nam je zbog toga

Jučerašnja odluka Vlade Hrvatske da pooštri mjere za državljane BiH i Srbije koji ulaze u ovu državu, izazvala je žestoke reakcije.

14-dnevni karantin za sve one koji ulaze, čelnici Kriznog stožera Hrvatske, pravdaju povećanim brojem zaraženih koronom u našoj državi.

Iako je jasno, da to opravdanje nema uporište.

Podatak koji je objavljen govori da je BiH uradila 25.894 testiranja na milion stanovnika, dok je Hrvatska uradila 17.961. Logično je da što veći broj testiranja pokazuje i veći broj zaraženih.

Mnogi zaključci govore da je Vlada Hrvatske ovakvu odluku donijela kako bi se u EU predstavila kao korona-sigurna zemlja, a ujedno privukla bogate turiste iz zapedne Evrope umjesto “prosječnih” građana BiH.

Posebno je to jasno, kada se analiziraju postupci Vlade Hrvatske. Iz fijaska sa teniskim turnirom Adria Tour, koji je postao korona-bomba, do kašnjenja sa uvođenjem pojedinih mjera, kao što je nošenje maski u javnim prostorima, prenosi Raport.

U brojnim komentarima koje građani BiH ostavljau vidi se bijes i već se najavljuje bojkot hrvatskog primorja. Jer, nije ovo prvi put da se građani BiH osjećaju povrijeđeno i poniženo od komšija.

Jasno je da će ovakva odluka najviše utjecati na makarsku rivijeru, gdje većina Bosanaca i Hercegovaca provodi svoje odmore.

Kontaktirali smo Turističku zajednicu Makarske.

Prvo smo pozvali šeficu Hloverku Novak Srzić. Inače, ona je poznata po tome što je objavila sliku plaže u Mozambiku pozivajući ljude u Makarskoj. Kasnije je tvrdila da je to namjerno učinila i da je tako napravila odličan marketin.

No, ona nije bila raspoložena govoriti. Kazala je da je na sastanaku i više se nije javljala.

Umjesto nje, dobili smo Tonći Lalića, voditelja manifestacija i marktinga u turističkoj zajednici. On nije bio pretjerano uzrujan ovakvom odlukom. Uglavnom je ponavljao da mu je žao, ali da je odluka takva kakve je.

“Državljani BiH su vrlo rado viđeni gosti i najbrojniji su i žao nam je zbog toga, ali morate znati da su odluke Stožera obavezne. Žao nam je zbog toga, nadam se da će ta odluka biti drugačija, da će se promijeniti”, kaže nam on.

Ističe da veliki broj građana BiH ima vikendice i kuće u Dalmaciji i ponavlja da mu je žao.

“Vidite da raste broj zaraženih. Pa i u Hrvatskoj. Nigdje nije dobra situacija.

Pitali smo ga da prokomentira i teze da se radi o političkoj odluci Hrvatske.

“Ne znam, ne bi da ulazim u politiku. Ljudi iz BiH su rado viđeni, i nadam se da će nakon ovoga opet dolaziti i u većem broju”, kaže Lalić.

A šta će biti s onima koji su platili smještaj i planirali odmor?

“Normalno bi bilo da vlasnici apartmana i stanova vrate novac ili da dogovore kada će on biti iskorišten, neki drugi termin. Mislim da to tako već ide”.

“Vidite, nama je šteta već nanesena. Danas je Makarskoj 2.000 gostiju, prošle godine u isto vrijeme je bilo 10.000 gostiju. Mnogi su digli kredite da naprave smještaje, nadali su se sezoni. Sad im banke traže rate…”, zaključuje Lalić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79