Turizam cvjeta: Privatnici zadovoljno trljaju ruke zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni

Bosna i Hercegovina bilježi izuzetno uspješnu turističku sezonu u prvoj polovini 2024. godine, obarajući nove statističke rekorde.Prema riječima ministra turizma, Davora Fazlagića, broj posjeta i noćenja značajno je porastao, donoseći značajne ekonomske benefite za zemlju.

“U prvoj polovini 2024. godine zabilježili smo povećanje broja turista za 20% u odnosu na prethodnu godinu. Ovi rezultati pokazuju da je naš trud na promociji Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije dao izuzetne rezultate,” izjavio je Fazlagić.

Privatni sektor, uključujući vlasnike hotela, restorana i drugih turističkih objekata, zadovoljno trlja ruke. Povećanje broja turista dovelo je do rasta prihoda i omogućilo nova zapošljavanja. Vlasnik jednog hotela u Sarajevu, Hasan Mehić, ističe da su popunjenost kapaciteta i prihod nadmašili sva očekivanja. “Ovo je najbolja sezona koju smo ikada imali. Sve sobe su nam popunjene, a interes za naše usluge raste iz dana u dan,” rekao je Mehić.

Pored tradicionalnih atrakcija, kao što su Sarajevo, Mostar i prirodni parkovi, turisti sve više istražuju manje poznata mjesta, što doprinosi ravnomjernom razvoju turizma u cijeloj zemlji. Fazlagić naglašava da je cilj nastaviti s promoviranjem različitih destinacija kako bi se osigurao održiv rast sektora.

Turisti iz cijelog svijeta privučeni su bogatom kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i gostoljubivošću lokalnog stanovništva. Posebno su popularni adrenalinski sportovi, planinarenje i kulturni događaji, koji su dodatno obogatili turističku ponudu zemlje.

Ministarstvo turizma planira nastaviti s ulaganjima u infrastrukturu i promociju kako bi održalo ovaj pozitivan trend. “Naša vizija je da Bosna i Hercegovina postane jedna od vodećih turističkih destinacija u regionu. Ovi rezultati nam pokazuju da smo na pravom putu,” zaključio je Fazlagić.

Uz ovakve rezultate i zadovoljstvo privatnog sektora, pred Bosnom i Hercegovinom je svijetla turistička budućnost koja obećava daljnji rast i razvoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79