Turković: Pozivam ministra Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio

Povodom tvrdnji ministra pravde BiH Josipa Grubeše u vezi s ukidanjem viza za turiste, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se saopćenjem za javnost.

Turković je optužila HDZ-ove ministre u Vijeću ministara Josipa Grubešu i Ankicu Gudeljević, ističući da su glasali protiv odluke o ukidanju viza državljanima Saudijske Arabije koji dolaze u BiH. Naglasila je da su time onemogućili dolazak hiljada turista u BiH.

Reagirao je Grubeša kazavši kako se izvrću teze i opet spočitava HDZ-ovim ministrima da nešto koče. Naglasio je kako HDZ-ovi ministri samo poštuju preporuke institucija EU, navodeći da je Evropska komisija zabrinuta zbog težnje ministrice Turković da ukine vize za državljane Saudijske Arabije, čime BiH odstupa od vizne politike EU-a.

– Pozivam ministra Josipa Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio. Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana – navela je Turković u svome novom reagiranju.

Grubeša, dodala je, namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU.

– Naravno da su predstavnici EU-a blagovremeno upoznati sa prijedlogom te da do danas MVPBiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome. Grubeša se poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike. No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike – ocjenjuje ministrica.

Nervozna reakcija ministra, kako je dodala, najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ drži vlast, kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma.

– Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato što smo mi protiv nje, nego zato sto nije adekvatno pripremljena. Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati – navela je Turković i dodala:

– Ne prihvatamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati sa interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo!

Turković: HDZ je danas onemogućio dolazak turista koji su mogli spasiti turističku sezonu


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79