Tužilaštvo BiH ima nove dokaze: Sky plete mrežu i oko tužilaca

Objektivnim dokazima potkrepljujemo informacije iz aplikacija “Skaj” i Anom. Ovo je juče poručio na Jahorini Darko Ćulum, prvi čovjek agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iako se posljednjih dana vodi pravosudna polemika o tome jesu li dokazi iz “Skaj” aplikacije (ne)zakoniti, a što se implicira odranije, izjave policijskih čelnika govore drugačije.

Kriminalne igre

Istrage u vezi sa “Skaj” aplikacijom, podsjećamo, koje su kulmirile stotinama uhapšenih osoba, od kojih je veliki broj pritvoren.

Uhapšeno je i 14 policijskih pripadnika, a u zatvoru u Vojkovićima nema ni mjesta za sve. U svim porukama koje su proslijeđene iz Evropola otkrivene su kriminalne rabote pojedinaca, između ostalog i s nosiocima pravosudnih organa i policijskim zvaničnicima.

– Svi slučajevi na području Bosne i Hercegovine koji su pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem aplikacija “Skaj” i Anom potkrijepljeni su objektivnim dokazima. Ne možemo se osloniti na same informacije i sigurno ih u postupcima ne bismo koristili bez objektivnih dokaza, ali ne bih govorio o tome gdje i kako smo prikupljali dokaze – rekao je Ćulum.

Sve se zna

A prikupljenih dokaza je, kako saznaje Dnevni Avaz, sve više. Osobe koje su pristale na saradnju s Tužilaštvom od ključne su važnosti da se potvrdi kako su i s kim dogovarane nezakonite radnje te ko im je bio zaštita.

Tužilaštvo tako ima nove dokaze i, kako se saznaje, plete se mreža oko pojedinih tužilaca. Ne samo državnih nego i ostalih, iz drugih tužilaštava. Isto važi za policijske službenike iz agencija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79