Dvojica Rusa i jedan Ukrajinac proglašeni krivim za obaranje aviona na letu MH17

Sud u Holandiji izrekao je danas kazne doživotnog zatvora trojici muškaraca koji su proglašeni krivim za ubistvo jer su umiješani u obaranje malezijskog putičkog aviona iznad Ukrajine 2014. godine.

Osuđeni muškarci, dvojica bivših ruskih obavještajaca i lider lokalnih snaga u Ukrajini, moraju da plate i odštetu rodbini žtrava u iznosu od najmanje 16 miliona evra.

Okružni sud u Hagu proglasio je prethodno krivim ruske državljane Igora Girkina i Sergeja Dubinskog, kao i Ukrajinca Leonida Haračenka, a Rus Oleg Pulatov je oslobođen.

Trojica osuđenih su u bjekstvu. Vjeruje se da se nalaze u Rusiji, koja ih neće izručiti, navodi Rojters.

Presuda je pročitana ispred sudnice prepune rođaka skoro 300 poginulih putnika.

Ranije danas je sud presudio da je avion Malejža erlajnsa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protivvazdušnog sistema “Buk”, iz polja kod Pervomajska, Donjecka oblast, saopštio je sudija Hendrik Stenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vrijeme kada je avion oboren, prenio je Rojters.

– Od polovine maja 2014. Rusija je imala takozvanu opštu kontrolu nad Narodnom Republikom Donjeck – rekao je predsedavajući sudija Hendrik Stenhuis misleći na region gdje je avion oboren 17. jula 2014. godine.

Presuda je donuheta posle više od osam godina nakon što je pogođen Boing 777 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014. kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Niko od osumnjičenih se nije pojavio na suđenju koje je počelo u martu 2020. i ako budu osuđeni, malo je vjerovatno da će u skorije vrijeme odslužiti kaznu.

Pulatova na sudu zastupa međunarodna advokatska grupa, dok se ostalima osumnjičenima sudi u odsustvu.

Dana 8. juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu.

U optužnici holandskog tužilaštva od decembra 2021. godine traži se da se sva četvorica optuženih osude na doživotnu robiju zbog organizovanog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini.

Ukrajinske vlasti odbile su da dostave podatke sa svojih radara, a SAD nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gdje se, kako tvrde, vidi trenutajk lansiranja rakete.

Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za medunarođne putničke avione.

Kako je izjavljivao zamjenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svedoče da je raketa “Buk”, koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorisali tu informaciju.

Tužioci i osumnjičeni imaju dvije nedjelje da podnesu žalbu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79