Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu: Meta tužilaštva SDA bot Jasmin Mulahusić

Jasmin Mulahusić i Bakir Izetbegović
Jasmin Mulahusić i Bakir Izetbegović

Tužiteljica Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine i nastanjenog u Luksemburgu, kako bi se suočio s optužbama za poticanje na mržnju putem društvenih mreža.

Optužnica tvrdi da je optuženi, koji boravi u Velikom Vojvodstvu Luksemburg, namjeravao poticati mržnju prema određenoj grupi ljudi u BiH putem društvenih mreža.

Tijekom razdoblja od 2021. do 2023. godine, koristeći najmanje četiri različita profila, on je širio uvrede, prijetnje te izrađivao ponižavajuće foto-montaže i na taj način izazivao razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

Navodi se da je Mulahusić javno pozivao na otpuštanje osoba hrvatske i srpske nacionalnosti u institucijama BiH, što je rezultiralo osjećajem ugroženosti i straha kod tih osoba i njihovih obitelji.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a stavak 2. KZ BiH, kao i krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1. KZ F BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 9 svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79