Tužilaštvo BiH podnosi žalbu na sudsku odluku o oslobađanju osumnjičenih u akciji Black Tie 2

Nadležni zastupnik Tužilaštva BiH namjerava osporiti sudsku odluku kojom je dio osumnjičenih u predmetu “Black Tie 2” pušten na slobodu, umjesto da im se odredi pritvor ili mjere zabrane, kako je zatraženo, objavljeno je iz Tužilaštva BiH.

U žalbi će tužilac detaljno iznijeti argumente za pritvor ili mjere zabrane, što nije bio slučaj u javnosti. U izjavi se također naglašava da sud nije donio odluku o krivici puštenih osumnjičenih, već samo o pitanju pritvora ili mjera zabrane.

Uprkos percepciji u javnosti da su pušteni osumnjičeni pripadnici FUP-a nevini, Tužilaštvo ističe da je postupak još uvijek u fazi istrage, te da sud donosi odluke o pritvoru ili mjerama zabrane, a ne o krivici.

Tužilaštvo je također naglasilo da su Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović i trojica pripadnika FUP-a navedeni kao osumnjičeni u odluci suda, što ne znači da su oslobođeni odgovornosti.

Uzimajući u obzir mogućnost zabune zbog istih imena i prezimena, ističe se da tvrtka Atlas Trading d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik Mirsad Skopak, nema nikakve veze s osumnjičenim Skopak Mirsadom, rođenim 1995. godine.

U operaciji su uhićene 23 osobe, od kojih su tri zadržane u pritvoru odlukom Suda BiH. Za 15 njih je utvrđeno da postoji osnov za krivično djelo, pa su nekima određene mjere zabrane i sigurnosti.

Adnan Smajlović ostaje u pritvoru, budući da ga Tužilaštvo BiH smatra vođom grupe koja se bavila pranjem novca iz kartela Tito i Dino. Pritvor je također određen za zaposlenike Zeničke bolnice Aidu Halać i Sancheza Jukića.

Za osam osoba nije utvrđen osnov sumnje za počinjenje krivičnog djela.

Tužilaštvo BiH će uložiti žalbu protiv ove odluke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79