Tužilaštvo će saslušati Zukan Heleza: Ima li paravojnih kampova u BiH?

Zvaničnici poručuju, bez obzira na interes javnosti, povjerlive informacije iz domena sigurnosti ne iznose se javno

Ministar odbrane BiH Zukan Helez biće saslušan u Tužilaštvu BiH zbog navoda da u Republici Srpskoj postoje vojni kampovi za obuku paravojnih formacija.

Ovo je uslijedilo nakon oštrih reakcija zvaničnika širom BiH koji su pozvali nadležne pravosudne institucije da djeluju i provjere Helezove navode.

Zvaničnici poručuju, bez obzira na interes javnosti, povjerlive informacije iz domena sigurnosti ne iznose se javno.

Predmet zbog navoda ministra odbrane Zukana Heleza već je formiran, poručuju iz Tužilaštsva BiH.

Iz Tužilaštva BiH kažu da će u okviru predmeta, ministar biti pozvan da da iskaz, te prezentira sve.

“Podsjećamo da sve instucije, nositelji funkcija, kao i građani imaju zakonsku obavezu prijavljivanja nadležnim institucijama svih saznanja o počinjenim kaznenim djelima, kao i počiniteljima”, ističu iz Tužilaštva BiH.

Takve izjave u javnom prostoru su direktan udar na ustavni sistem i sigurnost BiH, smatra ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Karan poručuje, to nisu obične laži, već osmišljene politike.

“Možda čovjek ne zna a ministar je odbrane pa da ga upoznamo, da je EUFOR vrlo aktivan ova dva mjeseca iz prostog razloga svojih redovnih aktivnosti i obuke svog rezervnog sastava nekog srednjeg nivoa. Također da ovog matematičara upoznam da je to ministrstvo unutrašnjih poslova koje ovdje redovno, više puta godišnje i više godina obavlja svoje redovne aktivnosti i vježbe, i da je javnost upoznata o sve i jednoj našoj aktivnosti”, poručuje Siniša Karan, ministar unutrašnjih polsova RS.

A takve politike, dodaje Karan, pospješuju sve elemente opasnog radikalizma u Federaciji i čine da taj entitet bude “sigurno” mjesto islamskim radikalnim grupacijama. S druge strane, ministar vanjskih poslova BiH kaže, više vjerujem Helezovoj procjeni nego pismu predstavnika Republike Srpske da u BiH ima mudžahedinskih odreda. Ipak, poziva nadležne da obave svoj posao.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH poziva sve institucije da provjere ozbiljno sve navode.

“Pozivam naše institucije, s obzirom da je BiH ozbiljna država, ima svoje institucije koje to treba da provjere, koja ima evropske aspiracije i ambicije, mora se svaki od ovih navoda provjeriti profesionalno, stručno, kako bismo otklonili sumnje da li takvih procesa eventualno ima. A ukoliko ih ima da bismo naravno reagovali institucijalno i zaustavili bilo kakve radikalne potrese, pokrete unutar BiH, to šteti našem imidžu, našoj evropskoj budućnosti i našim ambicijama”, poručio je Konaković.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se povodom navoda Zukana Heleza da na području Rogatice i planine Maglić postoje vojni kampovi za obuku paravojnih formacija.

Te informacije, poručuje Komšić, su povjerljive i ne iznose se javno. A ukoliko to učinite, zaključio je, onda kršite zakon i za to morate da odgovarate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79