Tužilaštvo provjerava stotine diploma: I oni koji su kupovali biće krivčno gonjeni!

Od trenutka otvaranja istrage do danas analiziran je samo dio obimne dokumentacija na osnovu koje je identificirano više od stotinu lica koja su kupila diplomu, odnosno nezakonito nabavila diplomu radi upotrebe.

Nijedno tužilaštvo kao ono u Unsko-sanskom kantonu nije aktivnije u procesuiranju i sankcionisanju predmeta koji se odnose na falsifikovanje školskih dokumenata i prodaje diploma bez znanja, piše Oslobođenje.

Kada je u pitanju predmet Pero, Visoka međunarodna škola Cazin i Centar za obrazovanje odraslih Vita Plus Cazin, čiji je osnivač Admir Hadžipašić, bivši zastupnik u federalnom Parlamentu iz A SDA i bivši predsjedavajući Skupštine USK-a, istraga se vodi protiv ukupno 72 lica s tendencijom povećanja broja osumnjičenih zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Radi se o izuzetno kompleksnoj i obimnoj istrazi, u kojoj je oduzeta dokumentacija koja zauzima dvije prostorije. Od trenutka otvaranja istrage do danas analiziran je samo dio obimne dokumentacija na osnovu koje je identificirano više od stotinu lica koja su kupila diplomu, odnosno nezakonito nabavila diplomu radi upotrebe.

Protiv ovih lica se formiraju zasebni, pojedinačni predmeti zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave (iz člana 373. Krivičnog zakona) i ovi predmeti se dodjeljuju u rad tužiocima Odjela za opći kriminal kako bi se blagovremeno procesuirali. Dokumentacija će se nastaviti analizirati i izdvajati u narednom periodu kako bi se eventualno identificiralo još lica (novi osumnjičeni), koja su na ovaj način nabavljala diplome.

– Kada je u pitanju glavnina predmeta Pero, koja se vodi zbog organiziranog kriminala protiv Hadžipašić Admira i drugih, predviđamo da će se istraga, zbog obimnosti dokazne građe i broja lica koja su u različitim ulogama učestvovala u izvršenju navedenih krivičnih dijela, radi potrebnog i pravilnog dokumentovanja krivičnih dijela koja se osumnjičenima stavljaju na teret, voditi i tokom cijele naredne godine, saopćila nam je Irena Marjanović Čavkić, stručni saradnik za pristup informacijama i odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva u Bihaću.

U predmetu se trenutno provodi i opširna finansijska istraga te je na prijedlog Tužilaštva, a po naredbi Suda, na imovini osnivača i odgovornih osoba Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje odraslih Vita Plus Cazin ustanovljena mjera obezbjeđenja, eventualno pribavljene imovinske koristi, kojom im je onemogućeno raspolaganje ovom imovinom.

Među onima koji su obuhvaćeni istragom nalaze se osobe iz svih dijelova zemlje. Međutim, u javnosti često spominjani centar u Širokom Brijegu, od kojeg je sve počelo i koji je sinonim za štampanje diploma, ni na koji način nije dio istrage. Kako nam je kazao novinar Avdo Avdić, državni tužilac Oleg Čavka im je odgovorio da na njihovu prijavu nije bilo krivičnog djela zbog koje je on donio Naredbu o neprovođenju istrage. Ipak, Avdić tvrdi da su osumnjičenog Pehlivana pronašli upravo u Širokom Brijegu, odakle su kolege počele istraživanje. Također, Čavka je naglasio da je predmet iz njihove istraživačke priče prepušten Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

– Kada je u pitanju predmet Multilingua, odnosno akcija kodnog naziva Diploma, podsjećamo na to da je Kantonalno tužilaštvo dana 4. marta 2020. godine na svojoj službenoj web stranici (segment optužnice – privredni kriminal) objavilo saopštenje za javnost da je u istom podignuta, odnosno potvrđena optužnica protiv Pehlivana Senada, Habibovića Šemsudina i Šabić Neire, potvrdila nam je Marjanović Čavkić.

U ovom predmetu je Općinski sud u Sanskom Mostu zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji. Na predmetnom ročištu su se optuženi izjasnili da nisu krivi te se očekuje zakazivanje ročišta za glavni pretres u istom sudu.

– Dakle, Kantonalno tužilaštvo je nakon pisanja u medijima, odnosno konkretno u Žurnalu, došlo do informacije o krivotvorenju i upotrebi diplome Pehlivana Senada od škole za obrazovanje odraslih Multilingua u Sanskom Mostu te samostalno otvorilo i vodilo istragu u odnosu na krivotvorenje i upotrebu diploma ove škole na području svoje mjesne nadležnosti, odnosno Unsko-sanskog kantona, zaključila je portparolka Tužilaštva USK-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79