Tužilaštvo uložilo žalbu, traži veću kaznu za Amira Džafića koji tuče radnice

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Područnom uredu Konjic, napokon su, saznajemo, zaprimili pismeni otpravak presude iz Općinskog suda u Konjicu koja je 28. decembra izrečena Amiru Džafiću (44), donedavnom vlasniku hotela „Jablanica“.

Džafić je, podsjetimo, zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda ozljeda iz čl. 172. st. 1. KZ F BiH, na štetu Enise Klepo (28), osuđen, nepravomoćno, na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci.

Pismeni otpravak

Portparolk Tužilaštva HNK Ana Rajič potvrdila nam je informaciju o zaprimanju pismenog otpravka presude.

Kako nam je kazala Rajič, postupajuća tužiteljica Mediha Balić će u zakonskom roku uložiti žalbu i to zbog odluke o kazneno-pravnoj sankciji, odnosno, kazni piše Avaz

Podsjetimo, Džafić je optužen nakon što je 1. avgusta ove godine brutalno pretukao Enisu Klepo, svoju tadašnju uposlenicu, koja je u hotelu „Jablanica“ radila kao recepcionerka.

Klepo je prije toga, kako je o tome i detaljno svjedočila na glavnom pretresu, imala prepirku s Ines Džafić, direktoricom hotela, inače, suprugom osuđenog, kojoj je usmeno dala otkaz nezadovoljna uvjetima na svom radnom mjestu, a tražila je isplatu plaće od 700 KM. Inače, na tom poslu je radila u okviru projekta kojim je Općina Jablanica sufinansirala zapošljavanje mladih.

Nakon te prepirke, direktorica je „pozvala muža da riješi problem“.

Čim je, po njenom pozivu, stigao u hotel, prema njoj je, kako je ispričala Klepo, „krenuo ubraznim korakom“. Navela je da je bio „ljut i razjaren“ te da ju je „izvadio“ iz stolice zadavši joj udarac u predjelu glave.. Potom ju je odvukao u prostor od hodnika prema bazenu gdje joj je iza zatvorenih vrata zadao više udaraca i upućivao joj pogrdne riječi. Dio brutalnog premlaćivanja zabilježen je kamerama u hotelu, a snimci su prikazani u sudnici .Klepo je nakon toga hospitalizirana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje su joj konstatirani prijelom lijeve očne šupljine, otok i krvni podljevi gornjeg i donjeg kapka na oba oka, te krvarenje ispod konjuktive lijevog oka.

Uzete u obzir olakšavajuće okolnosti

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzete su u obzir određene olakšavajuće okolnosti u odnosu na okrivljenog, odnosno, da je porodičan, ranije neosuđivan, kao i da je priznao krivicu i izrazio kajanje i žaljenje.

Kao otežavajuće okolnosti navedeno je to da je, praktično, bez ikakvog razloga pretukao svoju uposlenicu.

Podsjetimo, ovaj događaj je duboko uznemirio javnost, a u Jablanici kao i u drugim gradovima su organizirani protesti podrške Enisi Klepo.

Hotel „Jablanica“ od tada ne radi. Nedavno je hotel dobio novog vlasnika, jablaničkog poduzetnika Amila Babića, koji ne želi zadržati ni ime koje je hotel još od prije rata nosio. Sada će to biti hotel „Park“, a trenutno se izvode radovi na unutrašnjem uređenju i proširenju kapaciteta. Kako nam je rekao Babić, plan je da hotel ponovo otvori vrata do 8.marta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79