Tužilaštvo utvrđuje odgovornost: Pod lupom i državne institucije zbog zanemarivanja djevojčice

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

 

Uroš Pašajlić osumnjičen je da je osmogodišnju kćerku godinama držao zatočenu. Pod lupom za slostavljanje će se osim njega naći i svaka osoba koja mu je pomagala, ali i državne institucije.

Kako navode iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preko policije i drugih državnih organa biće provjeren i rad institucija, kako bi se vidjelo da li će to dovesti do pokretanja novih postupaka.

Tužilaštvo će da izvrši provere kako bi utvrdilo da li je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad u periodu od donošenja presude do pronalaska deteta u stanu, u stanju koje je bilo strašno.

Takođe, biće provjereno da li postoje propusti u službi zaduženoj za obrazovanje djeteta, odnosno polazak u školu, kao i u radu onih koji je trebalo da djevojčicu evidentiraju za primanje vakcine, polazak u predškolsko i u vrtić.

Za neke od tih propusta ministarstva i zastitnik građana vrše provere i nadzor. Oni će zatražiti izvještaje koje će potom dostaviti Višem javnom tužilaštvu u Beogradu na ocenu radi procjene da li ima krivičnih djela iz nadležnosti Višeg suda, pred kojim postupaju.

Podsjetimo, tužilaštvo ispituje i da li je osoba, kod koje se Uroš Pašajlić skrivao do hapšenja, nekako umiješana u slučaj koji je potresao čitavu Srbiju.

Istražuje se ko je bio u stanu sa Pašajlićem dok se krio, kao i da li su mu pomogli na bilo koji način da se skriva od policije. Takođe, istražuje se da li su i te osobe, sa kojima je, odnosno u čijim objektima je Pašajlić do hapšenja proveo vreme u srodstvu sa njim.

Nije bila upisana ni u jednu školu, porodilište reagovalo čim se rodila: O sudbini djevojčice koju je otac držao zatočenu odlučiće Centar za socijalni rad

Kako saznajemo, za neke od tih propusta nadležna ministarstva i zaštitnik građanja već vrše provere i nadzor. Policija pokušava da sazna zbog čega je Uroš držao otključan stan i da li je još neko znao za dijete koje je gajio u kadi. Kao i to da li je neko ulazio u stan i povremeno djetetu davao hranu, prenosi Telegraf.

 

– Sumnjamo da je neko od komšija znao za dijete, ali iz straha slučaj nije prijavio policiji. Ulazna vrata nisu imala bravu. Misterija je zašto je dete držao zaključanu u toaletu, a stan otključan. U skladu sa tim pripadnici Uprave kriminalističke policije u saradnji sa tužilaštvom rade na utvrđivanju eventualne odgovornosti drugih lica koji su na posredan način doveli do situacije u kojoj se našla maloljetna oštećena L.P. Tužilaštvo će blagovremeno obavijestiti javnost o svim rezultatima istrage koju sprovodi, kao i o saznanjima do kojih su vršenjem potrebnih provera došli drugi državni organi – rekao nam je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79