Tuzlak postao general Vojske Srbije

Ukazom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića 5. aprila pukovnik Nenad Zonić, zapovjednik 63. padobranske brigade iz Niša, unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Rođen je 1971. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu, a u Beogradu Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju, smjer pješadija. Poslije je, uz rad u trupi, bio na stručnom obrazovanju koje prethodi generalskom činu i završio komandno-štabno usavršavanje u VS-u 2011. i ratnu školu u Francuskoj 2018.

U Vojsci Srbije prije tri godine ponovo je ustrojena 63. padobranska brigada, čiji su pripadnici poznati kao niški specijalci. Trinaest godina to je bio bataljon u okviru Specijalne brigade iz Pančeva, ali je vodstvo Republike Srbije odlučilo da njihovi vojni specijalci opet budu u ranijoj formaciji. Povodom obnove ove brigade srbijanski zvaničnici su podsjetili na neke rezultate njenih vojnika i starješina u ratovima koje su oni 90-ih godina vodili prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a onda i na Kosovu. Nijednom riječju nisu podsjećali na sudjelovanje niških specijalaca u Sarajevu u maju 1992. godine, jer tu su, unatoč svojoj desantnoj sposobnosti, naoružanju i opremi, doživjeli poraz, vjerovatno jedini u povijesti brigade.

Posljednji Bošnjak koji je u Vojsci Jugoslavije postao general bio je Enes Taso.

Zonić rođen u bošnjačkoj obitelji, ali je već dugo u Srbiji, gdje se školovao, a osim u Beogradu, živio je i u Pančevu, a sada je u Nišu. U biografiji povodom promocije nije naznačena njegova nacionalna pripadnost, pa se pretpostavlja da nije dobio unapređenje u generalski čin kao Bošnjak. Posljednji Bošnjak koji je u Vojsci Jugoslavije postao general bio je Enes Taso, koji je kao pukovnik teško ranjen 3. maja 1992. u koloni JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a život mu je spasen u bolnici Koševo. Inače, rođen je 1945. u Prijepolju, a kao vojni invalid umro je u Pančevu 2018. godine, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79