Tuzlanski ugostitelji: Dok se na drugim mjestima okupljaju stotine ljudi, nama ugrožavaju rad

Grupa od okvirno 300 ugostiteljskih radnika danas se okupila na protestu u neposrednoj blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog naredbe po kojoj im je nakon 20 sati zabranjen rad.

Naime, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK, opravdavajući se pogoršanom epidemiološkom situacijom, od jučer nametnuo zabranu rada ugostiteljskih objekata iza 20 sati.

Ministar zdravstva Božo Jurić kaže da je glavni razlog svemu pogoršana epidemiološka situacija u BiH i TK. Dogovoreno je da mjera ostaje na snazi do 9. marta do nove sjednice Kriznog štaba.

Ova odluka nije samo ograničavanje rada do 20h nego je u fokusu i pooštravanje inspekcijskih radnji. Mjere ostaju na snazi do 9. marta. Prvobitno su trebale biti na snazi do 18.marta. – poručeno je sa sastanka.

Ugostitelji ovakav potez nadležnih navode diskriminatornim, s obzirom na to da se mjera odnosi samo na njihovu oblast.

Kako su kazali, dok se na drugim mjestima okuplja po nekoliko stotina ljudi, njima se uskraćuje pravo na nesmetan rad.

Naglašavaju da je opstanak njihovih kafića i restorana sada u potpunosti ugrožen, zbog čega traže ukidanje spomenute mjere.

Također, oni su danas naveli i da nadležni u potpunosti nisu ispoštovali obećanu pomoć iz perioda lockdowna kada im je bio zabranjen rad.

Inače, u Tuzli je egzistencionalno na rad ugostiteljski objekata naslonjeno okvirno 20.000 osoba koji danas od nadležnih očekuju ukidanje odluke koja je od jučer na snazi.

Trenutno je u toku sastanak predstavnika Kantonalne vlade i ugostitelja prenosi Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79