Tvorac prvog bh. respiratora najavljuje: „Rekao sam premijeru, dajte nam zadatak, za 3 mjeseca napravićemo naš helikopter“

Prva serija od osam do deset komada prvog bh. respiratora mogla bi biti proizvedena vrlo brzo, kazao je gostujući u dnevniku RTV Tuzlanskog kantona Adem Hanić, direktor TMD Group iz Gradačca koja je prije nekoliko dana završila izradu prototipa prvog bh. respiratora.

„Ovo sada već nije samo prototip. Naši stručnjaci zajedno sa zdravstvenim radnicima prethodnih dana naporno su radili na ovom uređaju i do kraja sedmice završiće sva kalibriranja i testiranja. Uvjerili su me da su svi parametri dovedeni u normalu, a to tvrdi i čovjek iz struke, premijer Danijel Tulumović koji nas je posjetio i uvjerio se kako radimo”, kazao je Hanić.

Hanić očekuje da će već za nekoliko dana na stolu imati odgovore na pitanja može li respirator krenuti u serijsku proizvodnju i može li ući u proces certifikacije. No prva serija od 8 do 10 komada mogla bi, kaže, ubrzo biti proizvedena.

– Rekao sam premijeru Tulumoviću: dajte nam zadatak, odvojite fond, mi ćemo napraviti ako treba i helikopter. Za 3 ili 4 mjeseca imat ćemo naš helikopter! Naravno, nećemo praviti motor i te vitalne dijelove u koje se ulažu godine rada i ogroman novac, to ćemo kupiti, ali sve ostalo ćemo mi ovdje složiti – kazao je Hanić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79