U BiH litra surutke skuplja od litre mlijeka

Mljekari u Republici Srpskoj proteklu godinu ocijenili su kao veoma lošu. Prema riječima proizvođača, proizvodnja na imanjima se polako gasi i postaje nerentabilna. Kako je proizvodnja mlijeka došla do toga da je litar surutke, kao nusproizvoda, skuplji od litre sirovog mlijeka kao osnovne sirovine?

Litar surutke na policama marketa već dugo je skuplji od litra sirovog, svježeg mlijeka sa farmi. Proizvođači mlijeka su očajni – pritisnuti niskom otkupnom cijenom i visokim troškovima proizvodnje primorani su da smanjuju broj muznih grla, pa čak i gase gazdinstva.

“Trenutno sam ugasio proizvodnju mlijeka skroz, s tim što imam otkupnu stanicu mlijeka… Mi imamo i dalje cijenu 80 feninga po litri, a uđete u markete vidite 3-4 puta skuplju cijenu, ne znamo dokle će…”, kaže za BHRT Milenko Nikolić, vlasnik stanice za otkup mlijeka.

Oni koji i dalje održavaju proizvodnju kažu da su na gubitku i proizvođači i građani. Građanima je cijena mlijeka u marketima visoka, a oni koji proizvode mlijeko ne uspiju pokriti čak ni troškove proizvodnje.

“Litar mlijeka je prije 40 godina bio marku i sad je marku. Svi se pitamo ko tu razliku uzima, kome tu idu pare, svi su u problemu i mi proizvođači i potrošači. Nama je jeftina proizvodnja, a njima skup proizvod”, ističe Radenko Arsenović, proizvođač mlijeka iz Male Obarske.

S druge strane, prerađivači ističu da u cijenu gotovog proizvoda ulaze i dodatni troškovi, ali da značajan dio finalne cijene čini i marža prodavaca. U jednoj bijeljinskoj mljekari kažu da već više od godinu dana nisu mijenjali prodajne cijene.

“Mi imamo neki standardan otkup, već 20 godina od istih ljudi kupujemo mlijeko, nekoliko sela u okolini. Cijena mlijeka je od 80 do 90 feninga, kako gdje…”, navodi Duško Zekanović, vlasnik mljekare.

Mljekari su se za rješenje problema obraćali i resornom ministru. Zatražili su povećanje premije po litru mlijeka sa sadašnjih 25 na 28 feninga po litru.

“Mljekarstvo nije protekle tri godine dobilo ništa. Svi su dobijali iz Kompenzacionog fonda veće premije. Ovakvo je bilo stanje u mljekarstvu kad je budžet bio 75 miliona. Dobili smo još 100 i od tih 100 nismo ništa dobili”, naglašava Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja prozvođača mlijeka RS.

Iz ministarstva za sada nisu precizirali šta će od traženog moći biti ispunjeno, i čemu se u ovogodišnjem budžetu mogu nadati mljekari, ali je za sada najavljena investicija od pola miliona maraka za izgradnju mljekare u Prnjavoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79